Stav koupališť: Sinice jako velký strašák, kde se už dnes koupání nedoporučuje?

Županovice hlásí dobré podmínky po koupání
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nepříjemné záněty spojivek, alergické reakce či několikadenní svědící vyrážka. Nejen to vám může způsobit jeden osvěžující moment v nejbližší řece či rybníku. Zejména děti a lidé s citlivou pokožkou si tak mohou zkazit i několik měsíců. A i když léto "oficiálně" začalo teprve dnes ráno, kvalita některých vod už je zhoršená.

Na žádná uzavřená koupaliště dnes ve Středočeském kraji nenarazíte. Ovšem jsou některá, kde se koupání tak úplně nedoporučuje. "V této chvíli není na žádném přírodním koupališti ve Středočeském kraji vyhlášen zákaz koupání. Nicméně zhoršenou kvalitu vody má například přehradní nádrž Orlík, konkrétně v koupací oblasti Lavičky, Trhovky a Podskalí. Dobré podmínky ke koupání jsou pak naopak na Slapech," vypočítala z Krajské hygienické stanice pro Středočeský kraj Jarmila Rážová.

Nejčastější problém a zdravotní následky

Zákaz koupání se vydává až při hodnotách 4 a 5 stupňů. To znamená, že neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Při stupni 5 už hrozí akutní poškození zdraví. "Povinnost informovat o této skutečnosti koupající má provozovatel přírodního koupaliště," dodala Rážová. Vyplatí se tak sledovat webové stránky příslušných hygienických stanic, ale také právě jednotlivých koupališť. V ideálním případě by se tam měly informace o zákazu objevit prakticky okamžitě.

Při vyhovující vodě se kontroly koupališť provádí jednou za 14 dní, při zhoršeném stupni pak i mimo kontrolní kalendář.

"Rizika v přírodních koupalištích představují zejména sinice a potenciální fekální znečištění – mohou se objevit alergické reakce a při pozření pak střevní potíže a možný je i přenos žloutenky typu A. Výskyt mikroskopických hub – plísní přenosných na člověka a vyvolávajících mykózy – je typický zejména v prostředí bazénů. V přírodě se naopak můžete setkat s tím, že dostanete kožní vyrážku na částech těla ponořených do vody – může jít o velmi svědivé onemocnění, tzv. cerkáriovou dermatitidu.," varuje Rážová.

V Příbrami je připraveno koupaliště Nový rybník. "Nové" jsou břehy, dětské hřiště, na zrekonstruovaném ostrově vyrostl altánek. Po prázdninách budou navíc stržené budovy v celém areálu a vznikne komplet nové zázemí.

Sinice mohou zabíjet
Sinice jsou poměrně nebezpečné toxické látky, záleží na tom, jak dlouho člověk ve vodě zůstane. Delší pobyt ve vodě vám může způsobit svědivé vyrážky, ale může dojít i k otravě těla. Pak už je průběh o dost horší a člověk se potýká se žaludečními nevolnostmi, zvracením a průjmem. Sinice jsou také nebezpečné pro játra. U člověka se zatím žádné úmrtí neprokázalo, ovšem u zvířat ano.

Lékaři varují rodiče, aby dávali pozor na své děti. Při malé hmotnosti se při koupání mohou vody nalokat a toxín by mohl mít velmi vážné následky. "Ta vyrážka se nedala vydržet, byla hlavně v tříslech, sinice se zřejmě držely v plavkách. Nic moc mi na to nepomáhalo, byla to hrůza a trvala několik dní," vzpomíná na svoji zkušenost paní Věra. 

Doporučení při styku se sinicemi

Pokud se vykoupete ve vodě plné sinic, uděláte největší chybu, když se hned utřete do ručníku. Škodlivé látky ještě víc vetřete do pokožky. Nejprve se osprchujte, teprve pak sáhněte po ručníku. Bakterie se drží právě kolem gumy plavek a tím, že se po koupeli například utřete, je neodstraníte, jen zničíte a při jejich rozkladu tak napomůžete ještě větší koncentraci toxinů v těle. Jinými slovy: koupel ve vodě, kde jsou sinice, by si měl člověk raději odpustit.

Klíčová slova: