Kouzelný banán: Zlepšuje činnost mozku a pomůže vám s depresemi

Možná si myslíte, že je znáte dokonale, ale třeba se pletete
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Říkáte si, že o banánu už musíte vědět naprosto vše. Možná tomu ale tak není. Toto tropické ovoce je totiž více než jen tím, které si dáváme skoro každý den. Jedná se totiž o všestranný lék. Jaké má pozitivní účinky?

Banán je protáhlé ovoce nesladkého druhu s vyšším obsahem škrobu. Jedná se o velice žádanou komoditu produkovanou zemědělci tropických zemí, kde tvoří významnou složku potravy. Banány mívají obvykle hmotnost mezi 125 - 200 g, která je však významně závislá na konkrétním kultivaru. 

Banánovník byl domestikován v jihovýchodní Asii a podle archeologických nálezů to mohlo nejspíše být na území dnešní Papuy-Nové Guineje, a to možná již 8000 př. n. l. První písemná zmínka o banánech je v buddhistických textech z let okolo 600 př. n. l. 

Z celkové váhy představuje asi 80 % jedlou část, zbývajících 20 % je pak kožovitvá slupka. Banán se po kukuřici a rýži stal třetí plodinou, u níž je znám její genom. 

Vůně, chuť a konzistence plodů je velmi významně ovlivňována teplotou, při které dozrávají. Během nízkých teplot banány šednou a kazí se. Banány dodávané na trh mírného pásma, tudíž i k nám, jsou sklizené tak, že dozrávají během dopravy.

Snížení teploty během této doby zvyšuje životnost plodů, ale, jak již bylo zmíněno výše, negativně ovlivňuje jejich kvalitu, proto při dopravě nebývají chlazeny pod 13,5 °C. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, jelikož tím jejich kvalita klesá. 

Zajímavostí je, jak se nechávají banány dozrát. Tento proces probíhá v tzv. tlakových komorách, do kterých se celé nerozbalené kartony s banány umístí. V této komoře pak dojde k omačkání plodů formou plynu, díky čemuž se nastartuje proces zrání. 

Obecně se zralost banánů v obchodech nebo na skladech určuje na speciální stupnici dle podílu zahnědlých skvrn a ploch na slupce. Čím více zraje, tím více se následně zakulacuje. Rostou ve visících trsech, od několika kusů ve vrstvě v mnohovrstveném svazku. Celek visících trsů se nazývá kmen. 

Banán není jen chutný, ale i zdravý

Některé výzkumy dokonce tvrdí, že lidé trpící deprexsemi se cítí po konzumace banánu daleko lépe. Vysvětlení je jednoduché. Banán obsahuje aminokyselinu tryptophan, která se v těle přemění na serotonin. Ten je schopen uvolňovat relaxační prvek a zlepšuje náladu. 

Když srovnáme banán s jablkem, tak zjistíme, že banán má v sobě 4x více proteinů, 2x více uhlohydrátů, 3x více fosforu, 5x více vitamínu A a železo nebo také dvojnásobek jiných vitamínů a minerálů. 

Vitamín B6 v banánech dokáže regulovat hladinu glokózy v krvi, což se také příznivě promítne na zlepšení nálady. Tohoto efektu mohou zkusit využít ženy, které trpí premenstruačním syndromem. 

Banán má také extrémně vysoký obsah draslíku a přitom velmi nízký obsah soli, to z něj dělá perfektní nástroj v boji s vysokým krevním tlakem, potažmo s infarktem. Slabost, závratě, bledost a únava patří k příznakům anémie. Tento druh ovoce pomáhá se stimulováním hemoglobinu v krvi se svým vysokým obsahem železa. 

Okolo 20 % populace postihuje zácpa. Banán jako skvělý zdroj vlákniny je tak ideálním prostřdníkem k tomu, aby činnost trávicího traktu opět obnovil. Často je lepší mu dát přednost před lékům proti zácpě. 

Lze take považovat za dietní jídlo při zažívacích problémech nebo žaludečních vředech. Je to jediné ovoce, které může být používáno bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku. 

Vitamíny B6, B12 obsažené v banánech, draslík a magnézium umí pomoci s odvykáním kouření a s překonáním abstinenčních příznaků způsobených nedostatkem nikotinu.