Rajčata, jablíčka z ráje: Zlepší vám náladu a pomohou vašemu srdci

Rajčata jsou velmi oblíbenou pochutinou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rajčata jsou v české kuchyni skutečně velmi oblíbená. Konzumujeme je studená i tepelně upravená ve stovkách různých podob. Tušíte ale, čím vším jsou pro naše tělo prospěšná? Možná se budete divit.

Rajče jedlé, též lilek rajče, je trvalkou bylinného charakteru, která se pěstuje jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých a pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule, které se říká rajče, přičemž původně se nazývalo rajským jablkem. Je považováno spíše za ovoce, nicméně i za zeleninu.

Jedná se o nenáročnou rostlinu, která velmi dobře odolává chladu, lze ji proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem díky tomu dosahuje menšího vzrůstu. Rajče je tak velmi oblíbené i na českých zahrádkách. 

Rajčata se pěstují téměř ve všech zemích světa. Největším pěstitelem je Čína, která produkuje cca 30 % jejich světové populace.

Rajčata mají dva základní druhy. Tím prvním jsou tyčková rajčata, která jsou nejvíce pěstovanou odrůdou. Musí mít oporu v podobě dřevených tyčí nebo ocelových spirál, vhodné jsou v tomto případě skleníky nebo fóliové kryty. Dorůstají do výšky až dva metry. Tento druh se pěstuje v řádcích o vzdálenostech 35-45 cm.

Druhou odrůdou jsou keříčková a zakrslá keříčková rajčata, která dorůstají do podstatně menší výšky než tyčková. Většinou oporu nepotřebují, ale někdy je výhodou. Vysazují se ve sponu 50x25 cm až 70x25 cm. Zakrslé odrůdy je možné pěstovat i na balkónu, ale i pod přístřešky, v pergolách nebo i jako dekorativní doplněk.

Ochránce srdce

Obecně se ví, že lidé, kteří jedí hodně rajčat, trpí méně srdečními chorobami a mrtvicí. Důvodem je lykopen, který rajčata obsahují a vyskytuje se ve slupkách zralých plodů. Jedná se o velmi silný antioxidant - pohlcuje volné radikály, které ničí buňky. Ukázalo se také, že právě tato látka je schopna odstranit z krve takřka všechny škodlivé druhy tuků, a to během pouhých osmi týdnů. 

Lykopen snižuje také hladinu choresterolu a též chrání před vznikem aterosklerózy. Velkou výhodou je, že se lépe vstřebává po tepelné úpravě, takže jsou velmi zdravé také rajčatové omáčky nebo o kvalitní kečupy. Tato látka navíc dává rajčatům onu atraktivní zářivě červenou barvu. Naopak nedozrálá rajčata jsou na tyto látky velmi chudá. 

Rakovina rajčata nerada

Látka lykopen obecně patří mezi karotenoidy, které chrání ochranné membrány tělesných buněk a spolu s dalšími látkami rajčat dokáže výrazně podpořit imunitní systém člověka. Funguje také jako prevence proti rakovině prsu, dělohy, jícnu nebo prostaty. 

Koupel z čerstvé rajčatové nati - 2 hrsti nati zalijeme půl litrem studené vody, necháme 5 minut vařit a stejnou dobu vylouhovat, následně slijeme do vany nebo do vaničky na nohy.

Rajčata v sobě mají také velmi málo kalorií, nicméně to není ani zdaleka jediný důvod, proč jsou tak mimořádně výhodná v rámci hubnutí. Jsou totiž skvělými detoxikátory organismu, jsou schopné z těla vyplavit škodlivé látky, které přijímáme do těla třeba během pití kávy nebo kouření cigaret, které způsobují celulitidu. Prospěšné jsou ale i jejich antibakteriální účinky.

Červený plod navíc také obsahuje kyselinu listovou, která chybí hlavně ženám v těhotenství. Najdeme v něm draslík a také zinek, který je důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně. Díky vysokému obsahu biotinu podporuje krvetvorbou a navíc prospívá pokožce, vlasům i nehtům. 

Obsahuje vitamín A, C a B3. V rajčatech je obsažen také tyramin. Tato látka je schopna zvýšit hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a dokonce i zlepšuje náladu. 

S čím dalším rajče pomáhá?

  • zánět močových cest, bolestivé močení
  • zvětšení prostaty, hypertrofie prostaty
  • křečové žíly
  • zácpa
  • horečka, únava
  • prevence infarktu
  • spáleniny
  • únava nohou