Oblíbený čaj rooibos. Pomáhá se srdečními chorobami, je nejlepší na nespavost

Jak vypadá, když ho nemáte v sáčku? Mrkněte se
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rooibos je lehce stravitelný čaj a a ještě k tomu je také chutný. Tento horký nápoj navíc disponuje i mnoha benefity. Obsahuje velké množství antioxidantů, pomáhá předcházet kardivaskulárním onemocněním a také cukrovce druhého typu.

Někomu může připomínat jehličí a díky tomu ho trochu demotivuje k pití. Na druhou stranu právě rooibos patří k velmi oblíbeným čajům nejen ve své původní domovině, ale také u nás a obecně v Evropě.

Původem z jižní Afriky

Čaj, který u nás známe pod označním rooibos, je aromatický, nasládlý a pěstuje se výhradně v Kapském městě v Jihoafrické republice. Rostlina, která se odborně nazývá aspalathus linearis (čajovec kapský), patří do čeledě strukovin.

Na rozdíl od černého nebo zeleného čaje se získává z větví rostlin. Ruční výběr se koná jednou za rok, na řadu přichází drcení, lisování, fermentace a sušení. Rooibos má červeno-hnědou barvu, především proto, že má vysoký obsah flavonoidů.

Flavonoidy nazývané spíše jako antioxidanty jsou zajímavé pro naše zdraví. Mimo klasický rooibos je na trhu také zelený rooibos. Není fermentovaný, má čerstvější travní příchuť, vysoký obsah antioxidantů, nicméně je také o něco nákladnější, co se finanční stránky týče.

Je zdravější než černý nebo zelený čaj?

Na rozdíl od zeleného či černého čaje rooibos neobsahuje kofein, jen tříslovinu, a také žádnou kyselinu šťavelovou, která způsobuje problémy lidem, kteří trpí ledvinovými kameny. Jelikož neobsahuje kofein, je velmi vhodný i pro děti nebo těhotné ženy.

Taniny se přirozeně nacházejí v černém nebo zeleném čaji a tlumí absorbci určitých látek, například železa. Železo obsažené v rooibosu možná díky nízkému obsahu taninů se lépe přijímá a také zužitkuje. Vitamíny a minerály obsahuje jen v malém množství.

Pomoc při kardiovaskulárních onemocnění?

Srdeční choroby mohou vzniknout z různých důvodů. Často jsou způsobené stresem, je ale možné za nimi vidět také nezdravý životní styl. Právě hladina cholesterolu v krvi hraje při srdečních onemocněných klíčovou roli.

Když zvýšený podíl zlého cholesterolu podporuje srdeční a cévní onemocnění, zvýšený podíl dobrého cholesterolu před nimi chrání. Studie se 40 účastníky, kteří měli vysoké riziko podobných onemocnění, ukázala, že rooibos snižuje hladinu zlého cholesterolu a minimálně zvyšuje hladinu dobrého. Dobrovolníci pili denně šest šálků čaje po dobu šesti týdnů.

Testy ukázaly, že některé antioxidanty v tomto druhu čaje, především kvercetin a leteolin, zabíjejí rakovinové buňky a můžou tlumit růst nádorů. Bohužel podíl těchto antioxidantů v šálku čaje je zanedbatelný, a proto jsou výsledky testů celkem kontroverzní.

V čaji není potřebné množství kvercetinu, ani není jasné, jak se vstřebává do lidského těla. Dodnes není tudíž důkaz o tom, že rooibos snižuje riziko rakoviny.

Rooibos jako lék?

  • Hustota kostí - o čaji se traduje, že zachovává hustotu kostí, nicméně neexistuje žádná vědecká studie, která by něco podobného podporovala.
  • Podporuje trávení - i o tomhle se hodně mluví, ovšem není to podloženo.
  • Alergie a nespavost - rooibos je často uznávaný jako přírodní antialergikum, ovšem důkazy opět chybějí. To samé platí i o nespavosti.

Co ale lze říct naprosto jednoznačně, je fakt, že je v případě nespavosti daleko lepší jak černý či zelený čaj, neobsahuje totiž vůbec žádný kofein, který naopak člověka nutí bdít.