Obezita nemusí znamenat konec se sportem. Jaké jsou nejvhodnější aktivity pro otylé?

I obézní lidé mohou sportovat. Jaké sporty jsou ale pro ně nejlepší? Podívejte se do naší fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte nějaké to kilo nadváhy a vymlouváte se, že díky tomu nemůže sportovat? Tak s tím přestaňte. Existují totiž fyzické aktivity, které se dají dělat i s nějakým tím kilem navíc.

Takže je nejvyšší čas pustit se do práce a kombinací zdravé stravy a sportem zabojovat proti přebytečným kilogramům. Určitě ne však v posilovně, tam se totiž obézní lidé necítí příliš dobře a množství aktivit navíc zatěžuje jejich klouby.

Nestačí jen upravit stravu

Pokud máte zájem odstranit pár kilíček nadváhy, opravdu nestačí jen upravit jídelníček, i když je pravdou, že je to minimálně 70 % úspěchu. Chce to do svého života také zařadit nějaký ten sportík.

Najděte si sparing partnera. Sportovat s přáteli se totiž vyplatí, nehrozí totiž žádné výmluvy.

Podle odborniků se ovšem dá hodně zhubnout i díky nízkokalorické stravě a dlouhodobému měnění svých stravovacích návyků, především pak pokud zařadíte i jakoukoliv fyzickou námahu do svého každodenního života.

Prostřednictvím pravidelného tréninku je možné tělu s hubnutím výrazně pomoci. Navíc je potřeba si uvědomit, že sport nepomáhá jen s odbourávání tuku, ale také má pozitivní vliv na zdraví a je dobrým bojovníkem proti stresu.

Kdy hovoříme o nadváze?

Nejrychlejší možností, jak zhodnotit svůj váhový stav, je údaj Body Mass Index, který je známý pod zkratkou BMI. Při výsledné hodnotě od 19 do 25 se dá hmotnost považovat za normální, ovšem při hodnotách nad 25 jde už o lehkou nadváhu.

Ke své sportovní výbavě nezapomeňte vždy přidat láhev vody, abyste se mohli kdykoliv napít, doporučuje se čistá voda bez bublinek.

BMI by ovšem určitě nemělo být jediným faktorem, který budeme brát v úvahu, rozhodujícími jsou skladba těla a také rozložení tuku v těle. Břišní tuk je podle odborníků daleko více problematický než tuk pod kůží nebo na bocích, protože produkuje látky v těle, které podporují rozvoj chronických onemocnění.

U žen by obvod past neměl být větší než 88 centimetrů, od 80 centimetrů méně vzniká mírné zvýšení zdravotního rizika. Obvod pasu by u mužů neměl přesáhnout 102 centimetrů, mírná zdravotní rizika pak vznikají už od 94 centimetrů.

Aquafitness

Pokud máte nadváhu větší než je 10 kg, pak neexistuje nic lepšího než cvičení ve vodě. I když se nezačnete potit jako při podobných cvičeních bez vody, aquafitness je velmi efektivní. Celé tělo pracuje na zachování rovnováhy ve vodě, a tím trénuje hluboké svaly, které jsou odzvláště důležité při spalování tuku. Sport ve vodě je navíc dvakrát tak složitější než ten na suchu.

Plavání

Mnoho obézních lidí má z plavání fóbii, a to z mnoha důvodů, hlavní je často ten, že se díky svému tělu necítí pohodlně. Podobnou nechuť se ale bezesporu vyplatí porazit, protože plavání je vynikajícím sportem pro všechny, kteří chtějí zhubnout. Trénují se při něm všechny důležité svaly a také se spaluje tuk. Pohyb ve vodě šetří klouby a zapojují se při něm všechny důležité svaly.

Pilates

Jedná se o cvičení, během kterého se kombinuje strečing a posilování s cílem vybudovat silné centrum těla. Díky pilatesu budou vaše svaly silné a také se zlepší celkové držení těla. Pohyby jsou koncentrované v kombinaci s dýcháním, aby se usadilo tělo i mysl.

Cvičení je velmi vhodné právě pro obézní typy lidí, jelikož hodně šetří klouby. Pilates také umožňuje tělo vnímat a díky tomu výrazným způsobem zvyšuje sebevědomí.

Silový trénink

Každý, kdo trénuje a posiluje svaly, může počítat s úspěchem při úbytku hmotnosti. I v tomto případě však platí jasná pravidla, a to především jedno hlavní - nepřehánět to na začátku. Nejvhodnější cvičení jsou ty vestoje a nebo vsedě.