Jaký je rozdíl mezi artrózou a artritidou a můžeme tyto nemoci zcela vyléčit?

Pociťujte už bolest či ztuhlost kloubů třeba při práci na počítači?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Bolesti kloubů a později v podstatě celého pohybového aparátu. Zahrávat si s artrózou a artritidou rozhodně není dobré. Jaký je ale vlastně rozdíl mezi těmito nemocemi, jak k nim přistupovat a jak je léčit? Primářka rehabilitačního ústavu MUDr. Michaela Tomanová má s popsanými problémy řadu zkušeností.

Paní doktorko, jaký je rozdíl mezi artrózou a artritidou?
Artróza a artritida mohou mít stejné projevy, jako je bolest, otok apod., ale jedná se o rozdílná onemocnění, jejichž příčina je různá. Zatímco artritida je prvotně zánětlivé onemocnění kloubů, například kolene, kdy dochází k zánětu v oblasti malých i velkých kloubů a následně i k jejich degeneraci, artróza je degenerativní onemocnění, kdy bolest způsobuje úbytek chrupavky v důsledku jejího opotřebení. Toto opotřebení může být většinou vlivem věku nebo nadměrné zátěže vyvíjené na kloub.

Osteoartróza, také artróza či osteoartritida, je nejčastější onemocnění kloubů. Postihuje asi 12 % populace. Prevalence stoupá s věkem.

Jak atrózu léčit?
Důležité je artrózu podchytit v její počáteční fázi, kdy se začne projevovat bolestivostí. Doporučuji navštívit lékaře, který po vyšetření určí intenzitu i rozsah kloubního postižení a odliší, zda se jedná o strukturální změny chrupavky (artrózu), nebo o funkční problém kloubu. Při počátečním stupni artrózy a při změněné funkci kloubu je možné úspěšně snižovat bolest například pomocí vhodné rehabilitace.

A co léky, ty nestačí k utišení bolesti? Můžeme doufat že "to" přejde...
Tak to rozhodně nedoporučuji. Důležité je nejdříve vyšetřit zdroj bolesti a následně kloub odborně léčit. Při vzniku artrózy dochází k nevratnému poškození kloubní chrupavky a následně i kosti v důsledku opotřebení.

Důležitá věc - lze tedy artrózu zcela vyléčit?
Artróza se vyléčit nedá, v počáteční fázi můžeme cílenou rehabilitací dosáhnout u pacientů zmírnění bolestí a zpomalení tohoto onemocnění. Pomoci nám mohou také přípravky obsahující látky jako například glukosamin sulfát, chondroitin sulfát nebo kyselinu hyaluronovou, které pomáhají posílit kloubní chrupavku, zvýšit její pružnost a také vázat v ní vodu, a zmírnit tak progresi onemocnění.

Revmatoidní artritida je zánětlivé autoimunitní onemocnění, které se projevuje především zánětem a bolestivostí kloubů a jejich postupným poškozením, postihuje však i ostatní orgány. Při bolesti kolene, kotníku, ale třeba i zápěstí apod., je dobré ve vyhledavači zadat spojení "sportovní bandáže".

A pokud jde o artritidu, co tam pacienty nejvíce trápí?
Artritida je v podstatě autoimunitní onemocnění, kdy v důsledku špatného nastavení imunitního systému tělo napadá svou vlastní tkáň. Dochází tak k zánětu kloubní chrupavky i kosti a může následně vést i k trvalému degenerativnímu poškození kloubu. Příznaky jsou velmi podobné jako u artrózy. Jsou to především bolest a ztuhlost kloubů, mohou to být také otoky či výpotky kloubů a celkový pocit únavy.

Jak léčit tuto nemoc?
Při léčbě je nutné přistoupit ke změně životního stylu, zvolit vhodnou rehabilitaci a především farmakologickou léčbu, abychom mírnili bolest a zpomalili projevy nemoci.