Od kupovaných limonád až po domácí freshe. Jaké máme druhy šťáv a které jsou ty nejzdravější?

Pro naše zdraví je nutné udržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin. Člověk denně vyloučí přibližně 2,5 l vody močí, stolicí, dýcháním i kůží. Aby bylo možné ztráty doplnit, musí vodu přijímat. Nejvhodnější je samozřejmě čistá neperlivá voda. Pitný režim si však můžeme obohatit limonádou, s tím souvisí ale otázka – jakou?

10.05.2018 - 10:30   |  
Jaké džusy jsou pro člověka ty nejzdravější?
Zobrazit fotogalerii (4)

Kupované limonády jsou většinou perlivé, obsahují přidané jednoduché cukry, nezdravá barviva. Ty s označením zero nebo light sice neobsahují cukr, ale umělá sladidla, která s sebou nesou možná zdravotní rizika. Takže pro naše zdraví jsou spíše nevhodná, a to i v případě minimální konzumace.

Mnoho lidí si naředí ovocný sirup s vodou

Při koupi ovocných sirupů musíme být velmi obezřetní, šťáva by mohla obsahovat moc cukru, nebezpečná umělá barviva i nezdravé konzervanty, které mohou způsobovat hyperaktivitu u dětí a seniorů.

Vyznejte se v ovocných nápojích

  • Fresh – čerstvě vymačkaná ovocná nebo zeleninová šťáva
  • 100% džus – nápoj vyrobený z ovocného koncentrátu
  • Nektar – nápoj z ovoce nebo zeleniny musí obsahovat minimálně 25 % ovocné/zeleninové složky
  • Ovocný nápoj – obsahuje méně než 25 % ovocné složky, v některých případech se setkáváme i se 4% obsahem ovocné složky

Když džus, tak stoprocentní

Na jeden litr pomerančového fresh džusu jsou potřeba asi dvě kila pomerančů. V obchodě je však spíše ve většině případů nabízena krabice džusu, která obsahuje nápoj vyrobený z ovocného koncentrátu, kdy se nejprve vymačká ovocná šťáva, jež je následně zbavena vody. Koncentrát je poté zamražen a převezen na místo zpracování. Trvanlivost je zajištěna zejména díky pasterizaci.

Při výběru džusů se vyplatí si připlatit a pečlivě číst složení výrobku.

Co je vlastně mošt?

Mošt je šťáva vznikající lisováním nebo ohříváním ovocných kousků. Ovoce je nakrájeno na stroužky a rozdrceno nebo rozřezáno různými přístroji tak, že na jedné straně vytéká čerstvá šťáva a na druhé vypadávají víceméně suché tuhé zbytky. U kupovaných moštů není nikdy jistota, v jaké kvalitě bylo ovoce moštováno; pokud toužíme po kvalitním moštu, je nejlepší donést si vlastní ovoce do moštárny.

Domácí ovocné a zeleninové šťávy jako lék

Domácí ovocná nebo zeleninová fresh šťáva je nejenom zdravá, ale také chutná. Tyto šťávy jsou plné vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalších biologicky významných látek. Díky okamžité spotřebě u nich nedochází k významným ztrátám antioxidantů, zejména vitamínu C, který je citlivý na oxidační proces. Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává tělu energii a vitalitu.

Proč odšťavňovat?

  • Zelenina a ovoce obsahují výživné látky    
  • Syrová zelenina a ovoce obsahují enzymy a více živin
  • Živiny ze šťáv se velmi dobře vstřebávají    
  • Jen při odšťavňování dostanete z ovoce a zeleniny maximum živin
  • Jedná se o jednoduchý a praktický způsob, jak zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny
  • Velmi snadná příprava
  • Šťávy z ovoce a zeleniny pomáhají v našem těle udržovat správné PH
  • Odšťavňování je levnější než nákup freshů
  • Šťávu můžete mít kdykoliv s sebou
  • Fantastická chuť
Každá šťáva je vhodná pro něco jiného, pomerančová jako očistná kúra, jablečná pro posílení srdce.

Účinky nejoblíbenějších šťáv

  • Jablečná šťáva – snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu, posiluje srdce a krevní oběh, posiluje cévy
  • Pomerančová šťáva – je doporučována při očistné kúře
  • Mrkvová šťáva – podporuje trávení, vidění, působí proti hemeroidům, zvyšuje odolnost proti infekcím
  • Šťáva z červené řepy – posiluje organismus, podporuje tvorbu červených krvinek, čistí krev
  • Celerová šťáva – napravuje špatné stravování
  • Zelná šťáva – regeneruje střeva a snižuje váhu

Domácí okurková limonáda

  • 2 ks limetka nebo citrón
  • 3 lžíce medu (dle chuti), vhodný je i javorový sirup, osladit můžeme i cukrem
  • 1,5 l voda
  • 2 ks salátová okurka

Okurky omyjeme, oloupeme (pokud máme BIO, nemusíme loupat) a nakrájíme na kousky. Limetky rozkrojíme a vymačkáme z nich šťávu. Nakrájené okurky rozmixujeme, zředíme 0,5 l vody a vložíme na 20 min. do lednice louhovat. Poté okurky přecedíme přes jemné síto, smícháme se šťávou z limetek, osladíme medem dle chuti a dolijeme zbytek vychlazené vody. Popřípadě přidáme led, ozdobíme kolečkem okurky.