Česku hrozí invaze. Na Slovensku se objevil nebezpečný typ klíšťat

Klíště je roztoč, který patří do čeledi klíšťátovití
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Slovenská akademie věd vyrukovala s hodně zajímavou informací. V Bratislavě se prý objevil nový typ klíšťat, který je typický spíše pro daleko teplejší krajiny. Co může způsobit a jak moc bychom se měli bát?

Podle akademie se má jednat o druh "Rhipicephaulus sanguineus", který se standardně objevuje na Blízkém východě nebo také na africkém kontinentu. Takový druh klíštěte má jednu velmi nebezpečnou vlastnost. Dokáže totiž klidně přežít i uvnitř lidských obydlí a přenášet patogeny atypické pro naše podobné pásmo.

To, že se podobný druh ve střední Evropě objevuje, má být způsobeno hlavně postupným oteplováním planety a také tím, že se čím dál více cestuje do zahraničí. Zatím se objevilo pouze na Slovensku, nicméně může být jen otázkou času, kdy se vyskytne i u nás.

Mediteránní horečka se léčí podobně jako lymeská borelióza, a to formou antibiotik. Mohou se ale dostavit i komplikace v podobě přetrvávající horečky nebo dokonce i zápalu plic.

Jeho hlavním hostitelem je totiž nejobvyklejší domácí mazlíček, tedy pes. Na zvíře a také na člověka může přenést bakterii rickettsia, která napadá buňky retikuloednotelového systému a kvůli tomu vyvolává mediteránní horečku. Objevilo se v jednom z bytů v Bratislavě, a to v poměrně velkém množství. Jeden kus dokonce přežil i desinfekci.

Ve volné přírodě nejsou, zatím…

V bytě mělo být celkem objeveno okolo padesáti klíšťat. Rodina má sice psa, ovšem paradoxně do zahraničí necestuje. Není ale prý potřeba se obávat toho, že by se na Slovensku nebo dokonce i do sousedních států měla tato klíšťata výrazněji rozšířit. Ve volné přírodě se totiž zatím nevyskytla a není ani pravděpodobné, že by byla schopna přežít zimu.

Je ale jasné, že teplé a hlavně suché počasí, které i v Česku v poslední době panuje, je pro klíšťata všeho druhu tím nejlepším prostředím. Jejich aktivita byla v květnu opravdu na vysoké úrovni, dokonce na nejvyšší z desetibodové stupnice. A změna v tomto ohledu přijít nemá, teplo a sucho má pokračovat i v následujících týdnech.

Klíště je roztoč, který patří do čeledi klíšťátovití. Živí se sáním krve na savcích, plazech nebo ptácích. Figuruje ale také jako přenašeč řady infekčních chorob. Nejvíce frekventované jsou pak lymeská borelióza nebo klíšťová encefalitida.

Během těchto období se doporučuje co nejvíce omezit vstup do listnatých lesů. Pokud si ale do nich návštěvu přeci jen uděláte, pak je ideální využívat jen zpevněné cesty a také být vybaveni repelenty. Samozřejmostí by měla být prohlídka po návratu domů.

Tisíce nakažených

Klíšťatům se obecně nejvíce daří v listnatých a smíšených lesích. Optimálním územím pro něj jsou ale také veškeré křoviny nebo porosty okolo jakékoliv vodní plochy. Čas od času se ale vyskytují také na zahradách nebo v parcích, kam hlavně v této době spousta lidí chodí odpočívat nebo i na pikniky.

Jen za minulý rok se lymeskou boreliózou nakazilo 3 939 osob, s klíšťovou encefalitidou se pak léčilo hned 687 jedinců. Dávejte si tak na klíšťata pozor a dělejte vše pro to, abyste s nimi měli co nejmenší možnost přijít do styku.