Běžná aktivita, která může snížit riziko mrtvice téměř o polovinu

S prevencí mrtvice vám pomůže i lehká fyzická aktivita, jako je mimo jiné i chození do schodů
  |   zajímavost

Mrtvice je velmi nebezpečný zdravotní stav, který má často velmi vážné a trvalé následky nebo končí smrtí. Je proto nutné vědět, jaké jsou rizikové faktory jeho vzniku, a dělat vše pro to, abychom mu předešli.

K mrtvici dochází při přerušení dodávek kyslíku do mozku, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. V takovém případě totiž mozkové buňky začínají během několika následujících minut odumírat. Jde o stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc, jinak by mrtvice mohla napáchat nezvratné škody, nebo dokonce i skončit fatálně. 

Ideální tedy je vědět, jakými příznaky se tento nebezpečný stav projevuje, a okamžitě jednat.

Mezi symptomy mrtvice patří mimo jiné:

  • problémy s mluvením
  • paralýza nebo ztráta citu v končetinách či ve tváři
  • problémy s porozuměním ostatním
  • bolesti hlavy
  • dvojí vidění a další problémy se zrakem
  • ztráta rovnováhy

Pokud na sobě nebo na někom z vašich blízkých pozorujete podobné symptomy, tak neváhejte a okamžitě jim zavolejte záchranku. Dokonce i několik minut může v tomto případě znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

V některých případech i za včasného přivolání lékařské pomoci dochází k trvalému poškození mozku. Nejlepším způsobem léčby je tedy v tomto případě prevence.

Mezi rizikové faktory vzniku mrtvice patří mimo jiné obezita, nedostatečná fyzická aktivita, nadměrná konzumace alkoholu a také užívání drog. Vetší pravděpodobnost vzniku tohoto nebezpečného zdravotního stavu ale mají i lidé starší 55 let, muži a ženy, které užívají hormonální antikoncepci.

Zejména tito lidé by se tak měli snažit dodržovat celkový zdravotní styl života, do kterého patří i skoncování se zlozvyky, jako je nadměrná konzumace alkoholu, aby mrtvici předešli.

S prevencí tohoto stavu vám ale může pomoci i jedna běžná aktivita, kterou zvládne naprosto každý, a to je lehká fyzická aktivita, do které patří mimo jiné i procházka, úklid nebo chození po schodech. 

Podle studií zkrátka nemusí jít o žádné intenzivní cvičení. Stačí tedy, pokud se budete soustředit alespoň na zařazení chození ze schodů a do schodů místo ježdění výtahem, několika minut intenzivního úklidu denně a pravidelných procházek do vaší běžné rutiny. Každá aktivita se počítá. Nemusí se dokonce jednat ani o několik hodin denně, minimem je 150 minut týdně.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine, National Heath Service

KAM DÁL: Rakovina střev: Oblíbený druh zeleniny zvyšuje riziko nemoci

Klíčová slova: