Rakovina střev: Oblíbený druh zeleniny zvyšuje riziko nemoci

Lidé starší 45 let by měli docházet na pravidelné kontroly střev
  |   zajímavost

Vznik tohoto nebezpečného onemocnění může mít celou řadu příčin. Patří mezi ně mimo jiné i vyšší věk, nedostatek vlákniny v jídelníčku, ale i obezita. Existuje ale i jeden běžný druh zeleniny, který může pravděpodobnost vzniku rakoviny střev zvýšit.

Rakovina střev se vyskytuje zejména u starších lidí, není ale vyloučeno, že se objeví i u mladého člověka, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Většinou začíná vznikem polypů na stěnách střev. Tyto shluky buněk se poté mohou postupem času vyvinout v ty rakovinné.

Polypy se ale neprojevují žádnými symptomy, jejich přítomnost ve střevech tedy bez lékařské prohlídky nepoznáte. Proto je velmi důležité od určitého věku docházet na pravidelné kontroly, kde může lékař přítomnost polypů ve střevech odhalit a odstranit je dříve, než se vyvinou v rakovinu.

Tyto prohlídky jsou doporučené u lidí starších 45 let. Pokud ale máte v rodině někoho, kdo rakovinou střev trpěl, tak byste meli o pravidelných kontrolách uvažovat už dříve.

Mezi symptomy rakoviny střev patří:

  • krvácení z konečníku
  • bolesti břicha
  • slabost
  • únava
  • ztráta hmotnosti
  • zácpa, průjem nebo jiná dlouhodobá změna stolice
  • pocit naznačující, že střeva nemůžete zcela vyprázdnit

Na tyto symptomy by si měli dávat pozor zejména lidé, kteří mají zvýšené riziko vzniku tohoto nebezpečného onemocnění.

Mezi rizikové faktory vzniku rakoviny střev patří mimo jiné:

  • věk (většině pacientů trpících rakovinou střev je více než 50 let)
  • zánětlivá střevní onemocnění
  • rodinná historie nemoci (pokud někdo z vašich příbuzných trpěl rakovinou střev, tak máte zvýšené riziko jejího vzniku)
  • nedostatek vlákniny ve stravě
  • příliš tuku ve stravě
  • sedavé zaměstnání
  • cukrovka
  • obezita
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • kouření

Nakládaná zelenina

Studie ale dokazují, že je potřeba si dát pozor i na jeden specifický druh zeleniny, který je u nás velmi oblíbený. Řeč je o nakládané zelenině. Výzkumy dokazují, že konzumace nakládané zeleniny ve větším množství než třikrát týdně zvyšuje riziko vzniku rakoviny střev.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Trápí vás hemeroidy? Pomůže epsomská sůl.


Životní styl

Zdraví

Hobby