Chrápání může být příznakem životu nebezpečné nemoci, potvrdil MUDr. Miloš Kotulek

Spánkovou apnoe trpí zhruba 4 % populace
  |   zajímavost

Hlasité chrápání je sice velmi nepříjemné, ale nepředstavuje pro nás žádnou reálnou hrozbu. Problémem je ale to, že je často spojené se spánkovou apnoe. Jak nemoci předcházet a jak ji poznat, vysvětlil MUDr. Miloš Kotulek.

Syndromem spánkové apnoe trpí zhruba 4 % populace, z toho jsou muži postiženi 3x až 4x častěji než ženy. Ne vždy je ale příčinou chrápání tento nebezpečný syndrom, důvodem může být i zúžení horních cest dýchacích v oblasti hltanu nebo také zhoršená nosní průchodnost. Tyto důvody chrápání naše zdraví nijak neohrožují.

„Složitější je to u syndromu obstrukční spánkové apnoe. Jedná se o přítomnost dechových pauz v průběhu spánku, které trvají alespoň 10 vteřin a jsou doprovázeny snížením saturace (množství kyslíku v krvi),“ upozorňuje MUDr. Miloš Kotulek.

Dechové pauzy, které spánková apnoe způsobuje, jsou nebezpečné z celé řady důvodů. Zhoršují totiž průběh kardiovaskulárních, plicních, neurologických i endokrinologických onemocnění. Lidé, kteří tímto syndromem trpí, mají také mnohem větší riziko vzniku celé řady život ohrožujících zdravotních stavů. Patří mezi ně mimo jiné cévní mozkové příhody, cukrovka nebo infarkt.“

Symptomy spánkové apnoe

Spánková apnoe je u lidí často diagnostikována náhodou, když se snaží zbavit chrápání, které ruší jejich okolí. Existují ale i tipy, jak tuto nemoc lehce identifikovat.

„Platí, že pokud člověk vnímá svůj spánek jako nekvalitní, opakovaně se budí nebo je buzen bedpartnerem pro silné chrápání, je upozorňován okolím na přítomnost dechových pauz, přes den pozoruje zvýšenou únavu, usíná při běžných činnostech (sledování televize, četba), nebo v horším případě má i mikrospánky při řízení automobilu, je vyšetření ve spánkové laboratoři více než nutné,“ vysvětluje specialista.

Spánková apnoe se podle experta dělí na 3 stupně podle toho, jak moc závažné je toto onemocnění u daného člověka.

„Lehký stupeň spánkové apnoe je definován jako 5 až 15 dechových pauz za hodinu a střední stupeň jako 15 až 30 dechových pauz během jedné hodiny. Jakýkoliv počet pauz za hodinu, který překračuje 30, je definován jako těžký stupeň apnoe.“

Jak spánkové apnoe předcházet

Vznik tohoto onemocnění ve většině případů souvisí s obezitou. Nejlepším způsobem prevence spánkové apnoe je tak podle experta udržování si zdravé tělesné hmotnosti.

„Dokonce pouhé snížení hmotnosti o 10 % vede u pacientů trpících nadváhou zhruba k 50% zlepšení příznaků nemoci,“ doplnil odborník.

Způsob léčby tohoto syndromu je závislý na tom, do jakého stupně spánkové apnoe daný pacient spadá. Nejdříve podstoupí polygrafické spánkové vyšetření, kde lékař stanoví míru jeho obtíží, a teprve poté je mu lékařem doporučen další postup.

KAM DÁL: Rakovina: Studie potvrdily, že riziko zvyšují i běžné dobroty.

Klíčová slova: