Problémy se spánkem: pomůže vám jedna běžná bylina

S problémy se spánkem vám může pomoci kořen kozlíku lékařského
  |   zajímavost

Kvalitní spánek je pro náš celkový zdravý životní styl nesmírně důležitý, celá řada lidí s ním má ale problém. Řadě z nás dělá problém usnout, zatímco jiní se probouzejí uprostřed noci. Naštěstí můžete s těmito problémy lehce skoncovat.

Kořen kozlíku lékařského je pro své účinky známý již po staletí. Používá se cíleně na problémy se spánkem a je léty prověřenou metodou, jak s těmito nepříjemnými problémy skoncovat. Jeho konzumace totiž pomáhá s usínáním a dokonce i zlepšuje kvalitu spánku.

Nejprve je ale potřeba se zaměřit na to, jestli důvodem vašich problémů se spánkem není nějaký jiný faktor, ten je nejdříve nutné odstranit.

Prvními kroky při problémech se spánkem a usínáním by měly být:

  • omezení kofeinu později odpoledne
  • dodržování pravidelného spánkového režimu
  • pravidelná fyzická aktivita
  • vyhýbání se modrému světlu ve večerních hodinách

Pokud vám ale nepomohou žádné z těchto kroků, je načase zkusit doplňky stravy, které vám mohou s těmito problémi pomoci. Kořen kozlíku lékařského je jedním z těch nejoblíbenějších přírodních léků na insomnii.

Nejefektivnější je, když ho berete pravidelně zhruba po dobu dvou týdnů podle dávkování uvedeném na krabičce tobolek nebo jiného výrobku, který tuto bylinu obsahuje.

Rozhodně ale nepřekračujte doporučené dávkování, v tom případě by se totiž mohly dostavit velmi nepříjemné vedlejší účinky, mezi které patří mimo jiné i bolest hlavy, nevolnost a závrať.

Dále se také nedoporučuje tyto produkty užívat v těhotenství a podávat je dětem, které jsou mladší tří let. Na pozoru se ale musí mít i lidé, kteří mají problémy s ledvinami, které by kořen kozlíku lékařského mohl zhoršit.

Zdroj: Mayo Clinic

KAM DÁL: Poškození plic: pozor na tyto běžné věci v domácnosti.

Klíčová slova: