Poškození plic: pozor na tyto běžné věci v domácnosti

Zdrojem mikroplastů mohou být i čajové sáčky
  |   zajímavost

Některé zdánlivě neškodné předměty, které používáme každý den, mohou velkou měrou přispívat k poškození našich plic a dalších orgánů. Naštěstí se lze celé řadě těchto předmětů bez problémů vyhnout, je ale nutné vědět, o co přesně se jedná.

Mikroplasty jsou velmi malé plastové částice, jsou většinou menší než 5 mm, někdy se může jednat o tak malé částečky, že ani nejsou vidět pouhým okem. Tyto částice znečišťují jak oceány, tak i sladké vody. Dokonce mohou být podle expertů s postupem času důvodem vyhynutí některých druhů zvířat.

Zvířata si totiž tyto nebezpečné částečky pletou s potravou. Mikroplasty podle specialistů škodí jak malým, tak i velkým živočichům. Jedná se i o tak malé živočichy, jako je zooplankton, ale na druhou stranu i o tak velké, jako je velryba.

Nadávná studie ale poukázala na to, že tyto částečky mohou být nebezpečné i pro člověka. Vědci totiž nedávno objevili mikroplasty usazené i v plicích člověka.

Jedním z nejběžnějších mikroplastů nalezených v těle člověka je polypropylen, který můžeme nalézt v plastových obalech, dalším je PET, který obsahují plastové lahve. Lidé tyto částice vdechují, ale také nevědomky konzumují spolu s nápoji či jídlem.

V krevním oběhu člověka byly tyto částice objeveny poprvé tento rok v březnu, jak informuje The Guardian. To znamená, že mohou cestovat po těle a mimo plíce poškozovat i další orgány.

Je proto nutné se pokud možno vyhýbat předmětům, které tento nebezpečný stav způsobují. „Těmi nejnebezpečnějšími zdroji mikroplastů jsou textilie, znečištěný vzduch ve městech a pneumatiky,“ uvedla specialistka Monika Wassermann, MD, pro Express.

Mezi nebezpečné předměty, skrze které se mohou mikroplasty dostávat do našeho krevního oběhu, patří také:

  • plastové lahve
  • sůl
  • mořské plody
  • porcovaný čaj
  • potraviny v plechovce
  • hotová jídla

Zdroj: The Guardian, ScienceDirectExpress, Science Learning Hub

KAM DÁL: Spálený toust: Je neškodný, nebo zdraví nebezpečný?

Klíčová slova: