Spálený toust: Je neškodný, nebo zdraví nebezpečný?

Spálený toust obsahuje nebezpečný akrylamid, jednou za čas vám ale nijak neuškodí
  |   zajímavost

Spálený plátek toustového chleba je jednou z nejběžnějších kuchyňských nehod. Celá řada lidí tvrdí, že je zdraví nebezpečný a dokonce ho spojují se vznikem rakoviny. Je to ale opravdu tak, nebo nám spálený toust nijak neublíží?

Spálený toust obsahuje zdraví nebezpečnou látku akrylamid, kterou je možné najít mimo jiné i v barvách, textiliích, papírnickém zboží a v některých kosmetických výrobcích.

V toustu se tato látka vytváří až v momentě, kdy je vystaven vysokým teplotám. Za její výskyt ve spáleném pečivu může chemická reakce, která probíhá mezi proteiny a cukry. Ta mimo jiné také zajišťuje, že mají uvařené potraviny tmavší barvu a specifickou chuť.

Toust tedy není tou jedinou potravinou, ve které se může akrylamid utvořit. Tuto nebezpečnou látku je možné najít v celé řadě tepelně upravených potravin, jde zejména o ty smažené nebo připravované na grilu.

Většinou je pravděpodobnost výskytu akrylamidu v potravinách přímo úměrná teplotě, na které se dané jídlo připravuje, nebo době vaření. U potraviny, která byla připravována na velmi vysoké teplotě po velmi dlouhou dobu, je tedy riziko shromažďování této nebezpečné látky nejvyšší.

Akrylamid

Tato látka může mít na náš organismus hned několik negativních účinků, mimo jiné je také podle několika studií spojována se vznikem rakoviny. Podle expertů ale občasná konzumace spáleného toustu tělu neuškodí.

Rozhodně bychom ale neměli jíst spálený toust pravidelně. Ideální je pečivo opékat pouze do světle zlatavé barvy nebo odříznout spálená místa, pokud pečivo omylem připálíme.

Množství nebezpečného akrylamidu v naší stravě můžete snížit také tak, že budete svá jídla připravovat ve vroucí vodě nebo na páře. Tyto dva způsoby přípravy potravin totiž nemohou potraviny zuhelnatit a akrylamid se tak při nich v jídle netvoří.

Zdroj: Healthline, National Library of Medicine

KAM DÁL: Expert varuje před svíčkami a osvěžovači vzduchu: Je to hazard se zdravím.

Klíčová slova: