Dna trápí stále více lidí. Bojovat s ní lze i přírodní cestou

Dna postihuje nejčastěji klouby u nohou
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Co je to dna neboli pakostnice? Jde o tak zvanou “nemoc králů” a podle tohoto názvu bychom si mohli myslet, že se s ní v současné době již nesetkáme. Opak je ale pravdou - dnou trpí stále více lidí, dokonce i v mladém věku. Pomoci může kromě léků i příroda.

Dna, pakostnice, podagra, nemoc králů… Kolik názvů může mít jedna nemoc, která dokáže jí postiženému člověku velmi znepříjemnit život. Jde o opakující se epizody zánětů - v polovině případů kloubu palce u nohy. Postiženy ale mohou být i jiné klouby, případně se nemoc projeví jako ledvinové kameny nebo tak zvaná urátová nefropatie. Co dnu způsobuje? Jednoduše řečeno jde o příliš vysokou hladinu kyseliny močové v krvi. Vznikají krystalky, které se posléze usazují právě v postižených kloubech a jejich okolí.

Medicína pomůže od zánětu

Léčba dny může vést buď klasickou medicínskou cestou, tedy užíváním steroidů nebo nesteroidních protizánětlivých léků. V případě, kdy se skutečně rozvine zánět a dna je v plném proudu, ostatně ani nic jiného nezbývá. Ve chvíli, kdy se nemoc uklidní a akutní zánět odezní, je ale čas na úpravu životního stylu i jídelníčku. Dna totiž pro udržení v určitých mezích vyžaduje dodržování některých důležitých pravidel - je například nutné omezit konzumaci masa a také alkoholu.

Bylinky nejen na dnu

Pro ty, kteří rádi spoléhají na všemocnou přírodu, přináší dobré zprávy známá bylinkářka Jarmila Podhorná. Podle jejích zkušeností existují potraviny, které riziko dny snižují. „Prospěšné jsou především vybrané druhy ovoce – třešně, borůvky a další bobule, banány nebo hrušky. Odedávna se k pročištění krve používaly rovněž plevelné rostliny jako řebříček, pampeliška a kopřiva. K dalším bylinám, které rozpouštějí usazeniny v organismu a pročišťují krev, patří židovská mochyně, lopuch a pýr. K nejlepším v tomto směru potom řadíme zpracované pupeny břízy, jasanu a buku. Pomáhají při očistě kloubů a páteře od usazenin, ale také rozpouštějí usazeniny v trávicích a vylučovacích orgánech,“ vyjmenovala Jarmila Podhorná.

Co proti bolesti?

Bolest, kterou umí dna vyvolat, může být ochromující. Od palce u nohy bolest přechází do celé nohy a pohyb je v nejhorších případech téměř nemožný. Proto jsou každá pomoc a zmírnění utrpení nemocných lidí více než vítány. K tomu je ale potřeba snížit množství krystalků kyseliny močové, které se v kloubech, šlachách a ledvinách usazují. „Ke snížení množství kyseliny močové můžeme využít čisticí bylinky jako pýr, lopuch, židovskou mochyni a gemmoterapeutika z jasanu a buku. Ty je vhodné zkombinovat také s gemmoterapeutiky z protizánětlivě působící třezalky, olše či vrby. Na pročistění od bakteriálních zátěží, které se na vzniku dny mohou podílet, použijeme gemmoterapeutikum z pupenů topolu,“ dodává Podhorná. Velmi důležité je rovněž dodržovat pitný režim, aby se organismus mohl pročistit a krystalky se vyplavily. Vhodná je čistá voda, bylinné čaje a alkalické minerálky.

Co jíst a nejíst, když vás trápí Dna? Přečtete si jak vyplavit kyselinu močovou z těla a co jíst, aby jste byli opět fit. 

Pozor na stres i hmotnost

Co podporuje vznik dny? Jako u mnoha dalších nemocí se na jejím vzniku podílí hned několik faktorů. Rozhodně bychom měli mít na paměti, že obezita obecně nepřispívá k dobrému zdravotnímu stavu a je tomu tak i v tomto případě. Proto bychom se měli vždy snažit dostat se na ideální váhu - ale postupně. Velké hladovění a rychlá ztráta hmotnosti také našemu tělu neprospívají. Nejlepší je hubnutí pod dohledem odborníků.

Stejně jako obezita podporuje vznik a rozvoj dny také stres. Tomu se bohužel v současném světě asi ani vyhnout nemůžeme. Přesto se o to můžeme alespoň pokusit. Třeba výlety do klidné přírody, kde můžeme navíc sundat boty a procházet se naboso. Právě taková chůze totiž podle Jarmily Podhorné tlumí ztuhlost kloubů i svalů. „Jejich uvolnění podpoří také třezalka, vrba a gemmoterapeutikum z bělotrnu a javoru babyky, které urychlují regeneraci nervu – zlepšují vedení vzruchu nervem, a tím uvolňují jeho ztuhlost. Jedněmi z nejlepších bylinných prostředků k odbourání stresu potom patří eleuterokok, zvaný též čertův kořen, rozchodnice a aralka,“ doplnila Jarmila Podhorná. Zkusíte také přírodní léčbu?

KAM DÁL: Sergej Krikaljov: Poslední občan SSSR a kosmonaut, kterého nemohli dostat zpátky na Zem

Klíčová slova:
DNA