Imunita: Běžný problém, který může snížit vaši obranyschopnost

Nedostatek spánku může snížit vaši imunitu
  |   zajímavost

Když si chceme zvýšit imunitu, tak se většinou zaměřujeme pouze na náš jídelníček a doplňky stravy. To je samozřejmě našemu zdraví prospěšné, ale na naši obranyschopnost je potřeba se dívat jako na důsledek celého našeho životního stylu.

Imunita byla horkým tématem zejména v posledních měsících, kdy se objevila nová varianta coronaviru omikron, která se šíříla neuvěřitelnou rychlostí téměř do všech zemí světa a svou nakažlivostí tak děsila obyvatele nejvíce zasažených států.

Posílení imunity

Pokud jde o posílení imunity, je nutné se zaměřit na náš životní styl jako celek, do kterého se samozřejmě řadí i náš jídelníček. Některé potraviny a doplňky stravy nám totiž podle webu Mayo kliniky mohou pomoci více než jiné.

Mezi vitamíny, na které je potřeba se při posílení našeho imunitního systému zaměřit, patří:

  • Vitamín C: Tento vitamín je účinným antioxidantem a zmírňuje záněty v těle.
  • Zinek: Zinek je důležitý pro udržený silné imunity, ale podle webu Mayo kliniky je nutné se vyhnout nosním sprejům s obsahem zinku, ta vám totiž mohou poškodit čich. Najdete ho např. v hovězím mase a fazolích.
  • Vitamín D: Tento vitamín najdete v tučných rybách, vajíčkách a mléku.
  • Beta karoten: Tuto živinu naleznete v batátech, rajčatech a v brokolici.
  • Bílkoviny: Pro zdravý imunitní systém je důležité se zaměřit i na dostatečný příjem bílkovin.

Pokud se ale budete soustředit pouze na váš jídelníček a zanedbávat ostatní složky vašeho životního stylu, tak vám změny stravy nejspíše nepomohou.

Pokud jde o imunitu, je zkrátka potřeba se zaměřovat na všechny složky zdravého životního stylu.

Spánek

Řeč je o vyváženém jídelníčku, pravidelné fyzické aktivitě, ale také kvalitním spánku. Pokud totiž budete jíst zdravě a pravidelně cvičit, ale vašemu tělu se nedostane kvalitního spánku, tak vaše obranyschopnost zkrátka nebude na takové úrovni, na jaké by mohla být, jak dokazují studie.

Pokud tedy trpíte problémy se spánkem, poraďte se se svým lékařem.

Zdroj: Mayo Clinic, Express

KAM DÁL: Nemoci srdce: Jaké potraviny zvyšují riziko vzniku srdečních chorob?

Klíčová slova: