Nemoci srdce: Jaké potraviny zvyšují riziko vzniku srdečních chorob?

V rámci prevence srdečních chorob je ideální vyřadit z jídelníčku živočišné produkty
  |   zajímavost

Srdeční onemocnění a náš jídelníček jsou spjaté mnohem více, než si myslíte. Některé potraviny tak mohou zdraví tohoto orgánu velmi negativně ovlivnit, zvlášť když je konzumujete pravidelně. Jedná se o celou skupinu potravin, které je v rámci prevence srdečních chorob ideální z jídelníčku vyřadit.

Špatné trávení bylo za minulá léta spojeno s celou řadou zdánlivě nesouvisejících zdravotních problémů. To naznačuje, že spokojené trávení nám může pomoci zlepšit náš celkový zdravotní stav.

Bakterie ve střevech jsou totiž nesmírně důležité pro naše trávení, a tím pádem i získávání potřebných živin z konzumované stravy. Jejich složení se ale může měnit vlivem nemoci, stresu, přibývajícího věku a dalších faktorů.

Tyto změny jsou velmi nežádoucí a mohou způsobit celou řadu zdravotních problémů, včetně nemocí srdce, jak dokazují studie.

Složení bakterií v našem trávicím systému mohou změnit dokonce i některé naše zlozvyky, mezi které patří nedostatek fyzické aktivity, kouření a dokonce i nezdravý jídelníček.

Při změnách trávicího mikrobiomu začínají bakterie, které obsahuje, produkovat celou řadu nežádoucích látek, jež mohou v našem těle vyvolat dokonce i některá chronická onemocnění.

Jediným způsobem, jak tento stav napravit, je obnovení správného složení našeho trávicího mikrobiomu.

Jak předcházet nemocem srdce pomocí stravy

Studie dokazují, že změnou jídelníčku, která vám účinně pomůže s prevencí srdečních onemocnění, je vynechat živočišné produkty.

Lidé konzumující stravu bohatou na maso a živočišné produkty mají zkrátka mnohem větší riziko vzniku onemocnění srdce než ti, kteří konzumují jídelníček složený pouze z rostlinných produktů.

„Zásahy do stravy u lidí i hlodavců ukázaly, že nevyvážený střevní mikrobiom v různých fázích rozvoje srdečního onemocnění lze upravit a částečně obnovit konzumací rostlinné a energeticky kontrolované stravy, vyhýbáním se kouření a každodenním cvičením,“ uvedl profesor Professor Oluf Pedersen, který se podílel na jedné ze studií, která jeho tvrzení potvrdila.

Zdroj: Science Daily, Plos Medicine, US National Library of Medicine

KAM DÁL: Covid: Tato rostlina vás může ochránit před několika variantami viru.

Klíčová slova: