Imunolog Víšek: Vitamín D je tak trochu potížista, ale proti koronaviru pomáhá

Vitamín D v naší kůži vzniká díky UVB záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu
Zobrazit fotogalerii (2)
 

O tom, že je vitamín D velmi dobrý pro kostní metabolismus, není třeba debatovat. Je to známá věc. Mnohem kratší dobu se ví, že má blahodárné účinky v rámci kardiovaskulárních nebo infekčních chorob. A logicky až opravdu nedávno bylo zjištěno, že je velmi dobrým pomocníkem v boji s nemocí covid-19. 

Vitamín D totiž umí blokovat některé cesty, kterými se nový typ koronaviru dostane do buňky. Pokud jste si tedy během léta doplňovali jeho hladinu, máte předpoklad k tomu, že se vám covid-19 vyhne. Na druhou stranu vitamín D se může zdát tak trochu jako potížista. V zimě ho máme nedostatek, protože je v našich podmínkách málo sluníčka, navíc kvůli počasí chodíme zahalení od hlavy až k patě, a nedostanou se k nám tedy ani blahodárné sluneční paprsky.

Dávka pro starší pacienty

S nadějí očekáváme jaro a oteplování, ani to ale nemusí pomoct. Opálená kůže může vytváření vitamínu D v buňkách pokožky ztěžovat. „Je zajímavé, že čím je člověk více opálený, tak tím méně vitaminu D v kůži vytváří. Takže k vytvoření stejného množství vitamínu D v kůži je pro opáleného člověka nutné strávit na slunci delší čas,“ říká alergolog a klinický imunolog MUDr. Petr Víšek.

V boji s koronavirem je zásadní hygiena. Ruce v přísném hygienickém režimu potřebují rychle absorbovatelnou ochranu. Řada Allpremed pečuje o ruce namáhané častou dezinfekcí. Vhodné pro lékaře, jiné profesionály i pro domov. Krémová pěna tvoří rychle se vstřebávající vrstvu bez mastných zbytků. Krémové pěny Allpremed® hand expert jsou založeny na unikátní patentované technologii BarrioExpert. Více zde: https://www.allpresan.cz/eshop/allpremed

O tom, že v boji s nemocí covid-19 opravdu pomáhá, svědčí už celá řada studií. Například Francouzská lékařské akademie už 22. května přímo nařídila zjistit u pacienta s covid-19 výši vitamínu D v jeho těle a u pacientů starších sedmdesáti let podávat velkou dávku.

Bez ochranných krémů ani ránu

Vitamín D v naší kůži vzniká díky UVB záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu. S ním ale o sluneční paprsky v kůži soupeří také melanin. Díky němu jsme tak hezky opálení, ale také tím snižuje produkci vytouženého "déčka". Lidé s tmavší pletí a opálením tak potřebují na slunci strávit delší čas, aby dokázali vytvořit stejné množství vitamínu D.

„Je také známo, že i lidé, kteří tráví na slunci značnou část dne, například surfaři, a používají přípravky s vysokým ochranným UV faktorem, mohou mít nízké hladiny vitamínu D,“ doplňuje doktor Víšek další komplikaci v podobě důležitých opalovacích krému.

 

Jak ale víme, nadměrné slunění má svá nezanedbatelná rizika a vystavovat se silnému slunečnímu záření bez krémů s ochranným faktorem rozhodně nedoporučujeme. Zaměřte se raději na doplnění tohoto vitamínu, který hraje zásadní roli v imunitním systému a také v našem kostním aparátu, z potravinových zdrojů.

Stejná kvalita i z potravin

Nejvíce vitamínu D bohužel obsahují nám tak vzdálené ryby a mořské plody. Najdete ho například v lososu, sardinkách nebo tuňákovi. Dalším zdrojem mohou být houby rostoucí ve volné přírodě, bohužel ty kupované jsou na něj velmi skoupé kvůli podmínkám, ve kterých jsou pěstované. 

Vitamín D získaný z potravin je přitom stejně kvalitní jako ten vytvořený slunečními paprsky, to potvrzuje i MUDr. Víšek: „Dle mého mínění jsou obě možnosti stejně vhodné, respektive účinné.“ A je už na každém z nás, jakou formou dostatečné množství vitamínu D svému tělu dopřejeme.

KAM DÁL: Nový ministr zdravotnictví Prymula: Kdo je tento chlapík s vazbami na Čínu a s podezřením na střet zájmů?.