Jak správně odstranit klíště: Lékařka prozradila, na co si dát pozor

Ideální je podle lékařky použít k odstranění klíštěte sterilizovanou pinzetu
  |   zajímavost

Pokud na sobě nebo vašem domácím mazlíčkovi objevíte klíště, měli byste ho odstranit co nejdříve, zároveň ale i tím správným způsobem. Nesprávné odstranění tohoto parazita totiž může mít za následek infekci nebo i nákazu jednou z nebezpečných chorob, které klíšťata přenášejí.

Sezona klíšťat začíná v květnu a končí až v říjnu. Nyní je tedy v plném proudu. V letních měsících je proto potřeba se před těmito zákeřnými parazity dobře chránit. Ideální je v případě výletu do přírody zvolit vysokou obuv, kalhoty a trička s dlouhým rukávem. Tak můžete přisátí klíštěte alespoň zčásti zamezit.

Dále také rozhodně nešetřete repelentem a po příchodu domů se pořádně prohlédněte. Je totiž nutné klíště odstranit co nejdříve. Spolu s dobou přisátí parazita totiž stoupá i pravděpodobnost nákazy lymeskou boreliozou.

Důležité je ale klíště odstranit tím správným způsobem, jinak může dojít k infekci místa nebo k nákaze, které se odstraněním klíštěte snažíme předejít.

Jak správně odstranit klíště

Odstranit tohoto potenciálně nebezpečného parazita můžete bezpečně i doma bez lékařského dohledu. Budete k tomu ale potřebovat pinzetu. To je podle lékařky Moniky Wassermann ten „nejbezpečnější způsob“, jak prozradila pro Express.

„Použití pinzety minimalizuje pravděpodobnost vzniku infekce a dalších komplikací,“ uvedla.

„Nejdříve ji ale musíte sterilizovat. Stačí ji jen vyvařit ve vodě se solí. Poté už jen stačí uchopit klíště pomocí pinzety co nejblíže kůži a pomalu ho vytáhnout z kůže směrem nahoru,“ vysvětlila.

Expertka také zdůraznila, že je nutné si dát pozor na to, abychom při vytahování omylem nestiskli tělo klíštěte nebo ho nerozdrtili. Kus parazita nebo jeho sliny by nám tak mohly zůstat v kůži a to by mohlo vést k infekci.

 

Zdroj: Express, MOJE AMBULANCE

KAM DÁL: Trápí vás hemeroidy? Pomůže epsomská sůl

Klíčová slova: