Kurkuma jako superpotravina. Zázrak nebo podvod?

Krásně žlutou barvu dodává kurkumin, na obalech potravin ho najdeme pod označením E100
Zobrazit fotogalerii (4)
 

S kurkumou se někdy setkal asi každý. Výrazně žluté koření, které dodá jídlu nejen chuť, ale také nezaměnitelnou barvu, je využíváno i v mnoha směsích. Dokonce jsou jí připisovány i výrazné léčebné účinky, někteří autoři sahají až ke slovům, jako je zázrak. Skutečnost ale není tak jednoznačná.

Kurkuma v podobě, v jaké ji známe, je prášek, který se získává mletím sušeného oddenku rostliny kurkumovník dlouhý. Podle některých pramenů bychom se měli pravidelným používáním kurkumy v kuchyni zbavit mnoha neduhů - od špatného trávení, přes úpravu činnosti jater, srdce a oběhové soustavy až po odstranění nejrůznějších zánětů v těle. Některé zdroje uvádí dokonce její blahodárné účinky proti vzniku rakoviny. Měla by to zkrátka být superpotravina...

Věřme, ale s rozumem
Ačkoliv se prodejci kurkumy i někteří léčitelé snaží prostřednictvím všech možných kanálů šířit zprávy o zázračných účincích kurkumy, odborníci důvěřivce varují. Nic nebývá tak dokonalé a nepřekonatelné, jak letáky a reklama slibují. Stejně je to právě i s kurkumou.

Plíseň kazí kurkumě jméno

Jak uvedla například i známá odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová, poměrně značným rizikem při užívání kurkumy je možné napadení koření plísněmi. Vhledem k tomu, že stejně jako koření může být právě i plíseň rozemletá, není snadné ji v kurkumě odhalit. Její přítomnost prokáží většinou jen laboratorní testy.

Právě plísně, ukryté v koření (ale nejen v něm), mohou být příčinou mnoha i velmi závažných onemocnění, která se týkají převážně jater. Nesprávně skladovaná kurkuma tak může způsobit například žloutenku. Přílišné dávky kurkumy v jídle pak také mohou snižovat účinek některých léčiv.

Nic není tak horké

Jako většinu mírnějších varování je ale možné i výše uvedené řádky brát s určitou rezervou a kurkumy jako barviva či koření není nutné se při běžné konzumaci obávat. Ostatně vyhnout se jí není dost dobře možné. Posuďte sami - kurkumu samozřejmě objevíme v převážné části orientálních jídel. Indická, thajská, ale ani pákistánská a další kuchyně se bez ní zkrátka neobejdou.

Mohli bychom si tedy říci, že budeme zkrátka čerpat inspiraci jen ze zdejších kuchařek - to je sice možné, ale přesto si někdy koupíme například zmrzlinu, hořčici, margarin nebo jogurt. Pokud je v seznamu "éček" také E100, věřte, že je tato potravina obarvena právě kurkuinem. Jak bylo ale řečeno, v běžném množství a v dobré kvalitě kurkuma rozhodně neublíží.

Lepší zpráva na závěr

Abychom ale nebyli na kurkumu jen přísní, určité lékařsky potvrzené blahodárné účinky na lidské tělo skutečně má - podle provedených studií přispívá například k udržování dobrého stavu kloubů. I kdyby se tedy její pozitivní působení na tělo soustředilo "pouze" na tuto oblast, je třeba to tomuto koření přičíst ke cti.

Pokud si tedy budeme dávat dobrý pozor na zdroj, ze kterého koření kupujeme (nedoporučuje se nákup přes internet ze zahraničí a podobně), měla by nám posloužit jako dobré a krásně barevné koření bez škodlivých účinků. A klouby nám za její konzumaci poděkují.