Má váš pot silný odér? Může to být symptom vážné nemoci

Pot připomínající pach hnijícího masa může být symptomem kapavky
  |   zajímavost

To, jak silný je právě váš potový odér, záleží na celé řadě faktorů a dokonce i na tom, jestli jste muž nebo žena. Někdy ale může být silný zápach příznakem vážného zdravotního problému. Poznáte to lehce.

Podle potu můžete odhalit dokonce i to, že jste se nakazili některou ze sexuálně přenosných chorob. Tyto choroby totiž v těle vytvářejí infekci, která může později ovlivnit i další části těla, jak uvádí Express.

Navíc může tato choroba v těle přetrvávat poměrně dlouhou dobu bez toho, aniž by se projevila jakýmikoliv příznaky. V extrémních případech se tento druh onemocnění může projevit až po několika letech.

Je známé, že hlodavci umí podle potu vycítit nemocné jedince, kterým se poté s ohledem na  množení vyhýbají. Dosud ale nebylo jasné, jestli může být silný odér potu příznakem určitých nemocí u lidí.

Vědci z Ústavu cytologie a genetiky v Novosobirsku potvrdili, že je skutečně možné poznat některé nemoci podle potu.

Ve studii je uvedeno mimo jiné také to, že muži, kteří trpí kapavkou, mají velmi silný potový odér připomínající pach hnijícího masa.

Ženy, které se studie zúčastnily, byly údajně schopné rozpoznat jedince, kteří byli nakaženi od těch zdravých, a popsaly jejich pot jako velmi nepříjemný. Podobný výběr partnera jako u hlodavců tedy může fungovat i u člověka.

„Možná je momentální snížení vůně závisející na imunitě součástí evolučního mechanismu, který zajišťuje, abychom se nevědomky vyhnuli rizikovému romantickému partnerovi,“ uvedli autoři ve studii.

Podle webu Národní zdravotní služby mezi další příznaky sexuálně přenosných nemocí patří mimo jiné:

  • bolest při močení
  • vyrážka
  • krvácení
  • boláky
  • bulky pod kůží
  • genitální bradavice

Zdroj: Express, National Health Service

KAM DÁL: Menopauza: Jídla, která vás pomohou zbavit nepříjemných symptomů.

Klíčová slova: