Nebezpečný doplněk stravy: Může způsobit selhání ledvin

Při konzumaci doplňků stravy obsahujících extrakt ze zeleného čaje je důležité nepřesahovat doporučené dávkování, jeho překročení totiž může být v krajních případech i fatální
  |   zajímavost

Nejrůznější doplňky stravy se těší velké oblibě, experti ale varují před jejich možnými nežádoucími účinky. Nejsou totiž regulované stejným způsobem jako ostatní léky. Zdánlivě neškodné pilulky tak mohou být velmi nebezpečné.

Nejrůznější vitamíny a jiné doplňky stravy nám slibují posílení imunity, zlepšení našeho celkového zdravotního stavu a celou řadu dalších benefitů. Jsou tak lákadlem pro spoustu z nás. Někteří lidé tyto pilulky ale berou jako náhradu pestré stravy. Tím svůj zdravotní stav ale spíše ohrožují. Žádný doplněk stravy vyvážený jídelníček nahradit nedokáže.

Extrakt ze zeleného čaje

Navíc se v poslední době podle expertů objevují znepokojující zprávy o doplňkách stravy obsahujících extrakt ze zeleného čaje, jak na svém webu uvádí Express. Zelený čaj má pro naše tělo hned několik benefitů a navíc i lahodnou chuť.

Právě z těchto dvou důvodů je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Mimo jiné obsahuje i velké množství antioxidantů, které naše buňky chrání před oxidativním stresem. Pomáhají našemu tělu zbavit se volných radikálů tím, že se na ně naváží a neutralizují je.

Tento lahodný nápoj nám mimo jiné může pomoci s prevencí onemocnění srdce, rakoviny, a dalších chorob, ale i se shazováním přebytečných kil.

Dokonce i přes obrovské množství benefitů, které může mít zelený čaj na náš organismus, může být jeho extrakt toxický a vést mimo jiné i k selhání ledvin. Důležité je to s jeho konzumací nepřehánět. Pokud tedy užíváte doplňky, které tuto složku obsahují, rozhodně nepřekračujte doporučené dávkování uvedené v příbalovém letáku produktu.

Extrakty ze zeleného čaje jsou totiž velmi koncentrované, 9,9 g tohoto extraktu odpovídá 24 šálkům zeleného čaje a zároveň toto množství představuje maximální dávku této látky, kterou lidské tělo dokáže snést, jak dokazují studie. Doporučeno je ale držet se dávkování, které odpovídá zhruba 1,6 g extraktu ze zeleného čaje denně.

Výzkumy poukazují na to, že konzumace vyššího množství tohoto extraktu může vést k poškození ledvin, selhání ledvin a dokonce může být i fatální.

Zdroj: National Library of MedicineExpress

KAM DÁL: Rakovina prostaty: Jak ji poznat včas a jak jí předcházet

Klíčová slova: