Neléčené akné může způsobit jizvy na celý život. Jak se jich lze snadno zbavit?

Za akné v dospělosti může kouření, ale také stres
 

S trochou nadsázky by se dalo říct, že se jedná o chorobu dospívajících. Pravda je však taková, že akné vás může zastihnout v každém věku. Kožní onemocnění není nepříjemné jenom pro pocit, ale také na pohled. Neléčené akné totiž může způsobit jizvy na celý život. Jak se toho vyvarovat a jak s ním bojovat?

Nejčastější výskyt akné opravdu mohou očekávat mladí lidé během svého dospívání. S tímto kožním zánětem mohou bojovat již od 13 let, kdy jeho výskyt ustupuje někdy kolem 20. roku života.

Pokud si jako mladí sedm let přejete k narozeninám, aby vás už akné netrápilo, ale to se stále radikálně rozšiřuje, je nutné zjistit, co vlastně akné je a jaké jsou cesty k jeho zahojení.

Co je to akné?

Hladká pleť jako z reklamy. To je sen všech, kdo měli nebo mají zkušenosti s nemocnou pokožkou. Každé ráno před zrcadlem je jako nefalšované drama. Naleznout v dospívajícím věku pupínek akné je malou lidskou tragédií, ale jsou nepříjemné případy, kdy se tento druh neinfekčního onemocnění rozšiřuje do rozsáhlejší podoby.

Akné samotné je zapříčiněno zánětem vývodu mazových žláz. Ten vzniká většinou ve chvíli, kdy vaše tělo produkuje vyšší množství mazu, čímž se vytvoří rohovinová zátka, která ucpe maz pod povrchem.

Ten na slunce světa vybobtná v podobě zánětu, který známe v podobě bolavého a nevzhledného pupínku. Jak této situaci nejlépe předcházet a jak bezpečně sprovodit tento nepříjemný zánět z naší kůže?

Co ovlivňuje vznik akné?

Někdo má holt v životě trošku více smůly a podkožního mazu. Za vším však nehledejme nepřízeň osudu. Důvody, proč lidé zápasí s tímto nepříjemným povrchovým onemocněním, lze relativně snadno řešit.

Jeden z těch těžko řešitelných faktorů ovlivňujících tvorbu akné tkví v genetice. Velikost a funkce mazových žláz je často dědičná stejně jako tvorba keratinu, která jeho výskyt silně ovlivňuje.

Hlavním vojákem na bitevním poli vaší kůže jsou hormony. Ty se hlavně v dospíváním neregulují, ale naopak jsou v rozpuku. Nemusí to však být pouze hormony související s pubertou, ale vliv na výskyt akné mohou mít také hormony hypofýzy, štítné žlázy či hormony nadledvin.

Dalším sparring partnerem ve výskytu akné je zvýšený počet bakterií. Ten však není ovlivněn osobní hygienou. Stejně tak je pro záněty radost, když je vaše imunita slabší a méně odolná.

V té chvíli jsou křehčí jedinci obětí nepříjemného a rozsáhlého výskytu akné na obličeji, ale také na horní části zad či hrudi. V těchto místech se totiž nejvíce vyskytují mazové žlázy.

Čeho se vyvarovat?

Neustálý boj se zánětem kůže v podobě akné je psychicky náročný souboj, který v lidech vyvolává zcela pochopitelný stres. Paradoxně neklid duše přispívá k tomu, že veškeré pokusy o léčbu většinou končí ve slepé uličce. I když to v mnoha případech lze jen těžko, tak je důležité najít vnitřní pohodu, protože se tím otevírá šance, že bude léčba úspěšnější.

Stav vaší pokožky si můžete také zhoršit užitím nevhodné kosmetiky. Rozhodně se vyhněte používání produktů s vazelínovým základem. Ty totiž póry ucpávají a tím situaci ještě zhorší.

Léčbě zcela jistě nepomůže ani konzumace alkoholu a kouření cigaret. Boj s akné v lecčem připomíná boj s kilogramy, protože taková čokoláda a mléčné výrobky také nepřispějí k hladké pleti.

Jak na to?

Když už ani prevence nepomáhá a akné nad vámi stále vítězí, je načase zvolit opravdovou léčbu. Ta v ideálním případě musí přijít hned během prvního výskytu, protože jen tak lze zabránit zhoršujícímu stavu, který vede až k zjizvené tváři na celý život.

Hraniční doba, kdy je dobré reagovat, se datuje maximálně v délce jednoho měsíce od prvního výskytu. Způsoby léčby zásadně ovlivňuje rozsah onemocnění a také jak dlouho už s akné zápasíte.

V počátcích problému je vhodné použít vhodnou kosmetiku doporučenou lékařem nebo lékárníkem, ale obecně se ve vážných případech léčba rozděluje na tři rozdílné kategorie.

Místní léčba se užívá většinou v rané fázi a je vhodná pro lehká a středně těžká akné. V tu chvíli se užívají lokální léky jako kyselina azelaová, antibiotika či retinoidy. Ty jsou následně doplněné desinfekčními léky, jako jsou kyselina salicylová, alfa hydroxy kyseliny, zinek apod.

Celková léčba většinou počítá se závažnými případy, kdy je výskyt opravdu markantní. Lokální léčba zde neměla úspěch, a tak přichází na řadu silnější antibiotika. Neúčinnější je izotretinoin. Účinky jsou viditelné až v řádu měsíců.

Fyzická léčba zkouší variantu světloléčby, která má však spíše doplňkový charakter. Mnoho lidí ji však využívá jako hlavní zdroj terapie, která vede k zlepšení stavu pokožky.

KAM DÁL: Křehké zdraví prince Filipa. Manžel královny Alžběty II. leží v nemocnici a bojuje o stoleté jubileum

 

 

Klíčová slova:
boj