Omikron můžete spolehlivě poznat i podle symptomu na kůži

Jedním z příznaků omikronu může být i velmi suchá pokožka
 

Nová varianta koronaviru, omikron, se již několik měsíců obrovskou rychlostí šíří po celém světě a lidem tak nahání strach. Ačkoliv tato varianta nemoci ve většině případů nemá tak vážné symptomy, jednoduše nákazu odhalíte dokonce i podle pokožky.

Omikron je sice mnohem nakažlivější, ale na druhou stranu se jeho příznaky s předešlými variantami viru ve většině případů téměř nedají srovnat. Je to způsobeno zejména tím, že omikron napadá zcela jiné typy buněk než původní varianty koronaviru nebo např. rarianta delta.

„Tato infekce se zaměřuje spíše na průdušky než na plíce a je velmi rychlá,“ uvedl na sociální síti twitter imunulog z lisabonské univerzity Marc Veldhoen.

Také u této varianty covidu však u některých pacientů mohou nastat i vážné zdravotní komplikace. To platí zejména u těch pacientů, kteří nemají dostatečně silnou imunitu.

„Je nakažlivější než delta, což není dobré, zvláště pokud nemáte dostatečně silnou imunitu! Bez silné imunitní reakce se virus může rychle rozšířit z průdušek do plic a dalších orgánů a způsobit tak jejich vážné poškození!“ dodal.

Jako u většiny nemocí je tak stěžejní ji co nejdříve rozpoznat a začít léčit.

Mezi hlavní příznaky omikronu patří podle Dr. Katherine Poehling, specialistky na infekční choroby, následující symptomy:

  • bolest hlavy
  • bolest v krku
  • rýma
  • únava
  • kašel

Specialista v oboru Dr. Rahul Sharma dále pro NBC News uvedl, že naproti tomu příznaky, na které jsme byli zvyklí u předchozích variant koronaviru, jako jsou ztráta chuti a čichu, u nákazy omikronem tak časté nejsou.

Specialisté v oboru dermatologie ale na webu CovidSkinSigns uvádějí další symptomy, podle kterých můžete nemoc rozeznat, a to známky nákazy na kůži.

Jedná se o "covidové prsty", symptom, který se vyznačuje tak, že se vám prsty na nohou zbarví do fialova, dále můžete nákazu mimo jiné rozeznat pomocí popraskaných rtů a pokožky, která bývá při nákaze sušší než obvykle.

Zdroj: NBC News, CovidSkinSignsNational Public Radio, Express

KAM DÁL: Omikron: Díky tomuto symptomu poznáte novou mutaci koronaviru okamžitě.

Klíčová slova: