Onemocnění dásní: Může mít negativní vliv na celý organismus, především u žen

Onemocnění dásní je pro náš organismus tak nebezpečné, protože v ústní dutině způsobuje záněty, které se poté šíří po těle
  |   zajímavost

Paradontóza neboli krvavá nemoc dásní. Je bohužel velmi běžná a může způsobit celou řadu zdravotních problémů, které byste si s ní rozhodně nespojili. Studie odhalily, proč je tento nežádoucí stav tak nebezpečný.

Tato nemoc negativně ovlivňuje nejen zdraví vašich zubů a samozřejmě i samotných dásní, ale dokonce může způsobit i neplodnost. To je důvod, proč by si na paradontózu měly dávat pozor zejména ženy, které plánují založení rodiny, jak informuje web Express.

Jakmile uvidíte, že vám při čistění zubů krvácejí dásně, je třeba se neprodleně poradit se svým zubařem o postupu léčby.

Studie dokazují, že mimo neplodnost může tento stav i negativně ovlivnit dobu, po kterou bude ženě trvat otěhotnět; početí tak může trvat celé měsíce.

Onemocnění dásní je pro naše tělo tak nebezpečné, protože v těle zvyšuje zánětlivost. Tento zánět se totiž z ústní dutiny může dostat do krevního oběhu, a tak i do celého našeho těla.

Paradontóza je tedy spojena nejen s neplodností, ale i s infarktem, cukrovkou, selháním ledvin a potraty, jak dokazují mnohé výzkumy.

Ve studii, která zkoumala ženy, které se snažily otěhotnět, se zjistilo, že těm, které trpěly paradontózou, trvalo otěhotnět v průměru přes sedm měsíců, což bylo mnohem déle v porovnání s ženami se zdravými dásněmi.

Výsledky studie tedy naznačují, že je toto onemocnění spojeno s neplodností. Může mít na šance otěhotnění podobný vliv jako např. obezita.

Pokud se tedy snažíte založit rodinu, návštěva zubaře nebo dentální hygieničky může vaše šance na početí významně zvýšit. Důležité je také samozřejmě celkové zdraví, jídelníček a životospráva.

Jak se paradontózy zbavit nebo jí předejít

  • Nechte si stav vašich dásní zkontrolovat u svého zubního lékaře.
  • Pokud trpíte onemocněním dásní, klíčový je včasný zásah, a pokud ne, je klíčem prevence. Těhotenství totiž může zvýšit riziko vzniku této nemoci.
  • Léčba paradontózy není v těhotenství nebezpečná, a to ani pro vás, ani vaše dítě.
  • Naučte se a pravidelně používejte správné techniky ústní hygieny.
  • Zeptejte se svého zubního lékaře na to, jak přesně tomuto onemocnění co nejlépe předcházet. 

Zdroj: Express

KAM DÁL: Zázračné chilli papričky: Podle vědců dokonce pomáhají i proti rakovině.

Klíčová slova: