Prevence infarktu a mrtvice: Pomůže strava bohatá na flavonoidy

S prevencí mrtvice a infarktu vám pomůže mimo jiné i čokoláda a hroznové víno
Foto: Depositphotos
S prevencí mrtvice a infarktu vám pomůže mimo jiné i čokoláda a hroznové víno
zajímavost

Mrtvice a infarkt jsou jedny z nejnebezpečnějších zdravotních stavů, v mnoha případech totiž končí smrtí nebo doživotními následky. Měli bychom tedy dělat vše pro to, abychom jejich vzniku předešli. Pomůže nám k tomu i malá změna jídelníčku.

reklama

Flavonoidy můžete do svého jídelníčku přidat poměrně jednoduše. Jde o sloučeniny, které se vyskytují v některých druzích ovoce, zeleniny, v čajích, čokoládě a dokonce i ve víně, jak na svém webu uvádí Healthline.

Našemu zdraví prospěšné flavonoidy se tak vyskytují i v některých našich oblíbených pochoutkách.

Flavonoidy mají silné antioxidační vlastnosti, to znamená, že chrání naše buňky před poškozením oxidačním stresem, které může stát za vznikem celé řady vážných onemocnění, jak na svém webu uvádí WebMD.

Flavonoidy nám mohou pomoci mimo jiné s prevencí vzniku rakoviny, cukrovky a kognitivních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a další typy demence, jak dokazují studie.

Prevence infarktu a mrtvice

Flavonoidy jsou mimo jiné spojeny také s výrazně nižším rizikem mrtvice a srdečních onemocnění, jak dokazují studie.

Pokud se tedy chcete vyhnout těmto nebezpečným stavům, měli byste uvažovat o zařazení potravin s vysokým obsahem flavonoidů do vašeho jídelníčku. Flavonoidy se rozdělují na 6 podskupin.

Rozdělení flavonoidů a potraviny, které je obsahují:

  • flavanoly – cibule, čaj, broskve, bobule, rajčata, kapusta, hrozny a červené víno, salát, jarní cibulka a brokolice
  • flavan-3-oly - bílý čaj, zelený čaj, čaj oolong, černý čaj, fialové a červené hrozny, jahody, jablka, borůvky, kakaové a čokoládové výrobky
  • flavony – petržel, červené papriky, celer, máta peprná a heřmánek
  • flavanony – citrony, pomeranče, limetky, grapefruit
  • isoflavony – sója, sójové výrobky, fava fazole a některé druhy dalších luštěnin
  • anthokyany – červené a fialové hrozny, borůvky, brusinky, červené víno, jahody a ostružiny

Nejméně pět z výše uvedených druhů flavonoidů nám může pomoci se snížením vysokého krevního tlaku, jak dokazují studie.

Zdroj: WebMDHealthline

KAM DÁL: Ve střevech se může nahromadit až několik kilo škodlivin. Nezapomínejte na očistu.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/prevence-infarktu-a-mrtvice-pomuze-strava-bohata-na-flavonoidy-71720
reklama
#zdraví #mrtvice #infarkt

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.