Ve střevech se může nahromadit až několik kilo škodlivin. Nezapomínejte na očistu

Zbavit se zácpy vám pomůže mimo jiné i slaná voda
  |   zajímavost

Správně fungující zažívání je nezbytné k tomu, abychom se cítili co možná nejlépe. Velkou část našeho trávicího systému tvoří naše střeva, kde může být nahromaděno až několik kilogramů škodlivých látek. Naštěstí se tohoto problému lze poměrně jednoduše zbavit.

Nepravidelné střevní pohyby mohou vést hned k několika zdravotním komplikacím, jak na svém webu uvádí Stanford Medicine. Mezi ty nejběžnější komplikace spojené se zácpou patří fyzické nepohodlí, s postupem času může vést mimo jiné také ke:

  • vzniku hemoroidů
Jak se zbavit hemeroidů najdete zde.
  • krvácení z konečníku
  • vzniku análních trhlin
  • rektálnímu prolapsu – jde o stav, při kterém se tlusté střevo se vytlačí ven z konečníku
  • fekální impakce – stav, při kterém v těle uvízne suchá a tvrdá stolice, kterou nejde z těla vypudit ven přirozeným způsobem

Jak nahromadění škodlivých látek ve střevě předcházet?

Jednou z nejčastějších příčin zácpy je nedostatečná hydratace, jak dokazují studie.

Je tedy důležité dbát na dodržování pitného režimu. Pokud máte s dostatečnou hydratací problémy, zkuste do vašeho jídelníčku zařadit potraviny obsahující vysoké množství vody, jak na svém webu uvádí Healthline. Mezi tyto potraviny patří mimo jiné rajčata, meloun, ale i celer.

Zařaďte do vaší stravy více vlákniny

S prevencí zácpy nám pomůže také zařazení potravin s vysokým obsahem vlákniny do našeho jídelníčku  podporují totiž zdraví našich střev a pravidelné vyprazdňování, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Vysoké procento vlákniny najdete v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, oříškách, semínkách a dalších.

Pomůže i slaná voda

Pokud trpíte zácpou a hledáte okamžitou úlevu, zkuste slanou vodu. Stačí jen před jídlem vypít sklenici vlažné vody, ve které jsou rozpuštěné dvě čajové lžičky soli, jak na svém webu uvádí Healthline.

Za několik minut po vypití tohoto nápoje byste měli pocítit nutnost si odskočit. Rozhodně tedy ihned po vypití slané vody nevycházejte z domu, ale zůstaňte poblíž toalety.

Bylinné čaje

Se zácpou mohou pomoci také o něco lahodnější nápoje, než je slaná voda, a to bylinné čaje. Existuje hned několik projímavých bylin, které vám pomohou se zbavit nepříjemných pocitů spojených se zácpou téměř okamžitě.

Stačí si jen připravit čaj z kořenu proskurníku, jilmu kluzkého nebo nápoj z psyllia či aloe vera.

Zdroj: Standford MedicineMayo Clinic, Healthline

KAM DÁL: Demenci můžete poznat i podle změny chůze.