Máte zažívací problémy? Možná je na vině laktóza

Jedním z příznaků alergie na laktózu je i bolest břicha
  |   zajímavost

Alergie na laktózu rozhodně není nic neobvyklého, trápí totiž téměř čtvrtinu obyvatel. Nepříjemným stavům spojeným s nesnášenlivostí laktózy lze ale naštěstí poměrně jednoduše předejít.

Laktóza se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Tento typ cukru dělá ale řadě lidí nemalé potíže. Ne všichni jsou totiž schopni laktózu strávit.

Za rozložení laktózy je zodpovědný enzym zvaný laktáza, který pomáhá s trávením mléka kojencům. Laktáza ale s přibývajícími roky v těle postupně ubývá a náš trávicí systém tak není schopný laktózu správně zpracovat.

Alergie na laktózu způsobená nedostatkem laktázy nám může způsobit celou řadu zažívacích problémů, naštěstí ji lze ale poměrně jednoduše rozpoznat.

Potížím, mezi které patří průjem, bolest břicha a další zažívací potíže, tak můžete spolehlivě předejít.

Nadýmání a bolest břicha

Tento příznak alergie na laktózu je jedním z nejčastějších, a to jak u dospělých, tak i u dětí.

V případě, že v těle nemáme dostatek laktázy, postupuje laktóza trávicím traktem až do střev, kde ji následně musí rozložit bakterie, které se ve střevech vyskytují. Tento proces ale zahrnuje také uvolňování nejrůznějších plynů, které nám následně mohou způsobovat bolestivé stavy. Patří mezi ně mimo jiné i metan, vodík a oxid uhličitý.

Zácpa

Dalším možným příznakem alergie na laktózu je zácpa, kterou způsobuje proces rozkladu laktózy ve střevech, který se nazývá fermentace.

Jeden z plynů, konkrétně metan, který se při tomto procesu uvolňuje, může zpomalit naše trávení a u některých lidí tak vyvolat zácpu.

Průjem

Mimo zácpu může u lidí trpících nesnášenlivostí laktózy tento typ cukru vyvolat také další zažívací potíže, mezi které patří i průjem. Nesprávné trávení laktózy má totiž za následek výskyt nadměrného množství vody ve střevech, což má negativní vliv i na konzistenci stolice.

Další symptomy

Mezi symptomy, které by mohly značit, že máte alergii na laktózu, patří i příznaky, které s tímto problémem zdánlivě nesouvisí. Mezi symptomy nesnášenlivostí laktózy patří mimo jiné také:

  • únava
  • bolesti hlavy
  • ekzém
  • ztráta soustředění
  • bolesti svalů a kloubů

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Jak se spolehlivě zbavit celulitidy na stehnech.