Aby už žaludek nikdy nebolel: Co vám spolehlivě podpoří trávení po vydatné grilovačce?

Znáte recept na nápoj, který vás postaví na nohy během pár hodin?
 

Začíná sezona grilovaček a člověk sní i to, do čeho by se jindy nepustil. Žaludek ale může být zásadně proti. Běhat na záchod nebo se svíjet v křečích není nic příjemného. Existují však potraviny, které podporují trávení.

Nedostatečně tepelně upravené maso, různé nezdravé omáčky a samozřejmě také alkohol. Nebudeme si na nic hrát, tohle je prostě realita prvních teplých dní (i těch dalších). 

Kvůli těmto pochutinám však dostává náš trávicí trakt pořádně zabrat a velmi často se z toho dostává několik dní. Jsou ale způsoby, jak mu efektivně pomoci. „Důležité je především porozumět našemu tělu, ovšem to není pouze případ léta, ale vlastně celého roku, v nejlepším případě celého života,“ říká MUDr. Tomáš Janecký.

Na žaludek velký pozor

Čím je vlastně bolest břicha způsobena? „Primárně nadměrně vysokou teplotou vzduchu, která samozřejmě už sama o sobě tělo nepřiměřeně zatěžuje. A potravinám samozřejmě na čerstvosti zrovna dvakrát nepřidá.“

„Ve vysokých teplotách se nám obecně daleko hůře tráví a když se tělo snaží bojovat na všech frontách, pak mu těžká jídla dávají skutečně hodně zabrat. Proto je hlavně v rámci horkých měsíců, kterými bývají zejména červen, červenec a srpen, doporučováno vyhýbat se co možná nejvíce kalorickým jídlům, která jsou velmi složitá na trávení,“ doporučuje lékař.

Pokud už došlo k pohromě, pak je třeba tělu pomoci

V případě, že jste svůj žaludek neúměrně zatížili třeba nějakým chutným guláškem nebo vynikající hovězí grilovačkou, pak je třeba nezapomenout na to, aby dostal potřebný odpočinek. Nejlépe takové dva až tři dny zdravého stravování, aby se dostal do stavu, kdy opět bude moct přijímat složitější stravu.

Jenom tak totiž bude schopen správně pracovat a vy pak nebudete pociťovat žádné další problémy, které by mohl potenciální zkažený žaludek vyvolat.

Stačí pár ingrediencí a žaludku bude opět hej

Pokud se vám ale nechce čekat pár dní a máte žaludek natolik rádi, že mu chcete ulevit jednoduše a hned, pak můžete vyzkoušet očistu, která se skládá pouze ze tří obyčejných ingrediencí a vody.

Nápoj na posílení trávení je skutečně velmi jednoduchý, ovšem také neuvěřitelně účinný. Úplně stačí, když dva hrnečky filtrované vody přivedete k varu, následně do ní přidáte tři polévkové lžíce kmínu, kardamonu a fenyklu. Celou tuto směs následně ještě 15 minut povaříte.

Když si během dne dáte jeden nebo dva šálky, hned uvidíte rozdíl. Zázrak tohoto jednoduchého nápoje spočívá především v koření jako takovém. Kardamom se totiž už staletí používá na podporu trávení, protože pomáhá při nafukování a plynatosti, efektivní je ale i jako likvidátor různých parazitů.

Fenykl zase obsahuje vysoký podíl vitamínu C a dokáže tak pomoci při podrážděném žaludku a poruchách trávení jako takových. I když se většinou podává malým dětem, tak rozhodně ani dospělým neublíží. Kmín je zase velkým zdrojem vlákniny a minerálů, což znamená, že je pro žaludek úplným blahem.

Takže vidíte, nic složitého na ulevení od problémů žaludku si nemusíte připravit. Stačí pouze tento nápoj s ingrediencemi, které většina z nás má doma při ruce a používá je k jiným příležitostem. A věřte nebo ne, váš žaludek vám poděkuje.

KAM DÁL: Zrežírovaná sebevražda. Talent českého divadla šokoval všechny blízké.