Rakovina plic: Co dělat, pokud patříte do rizikové skupiny

Jedním z největších rizikových faktorů vzniku rakoviny plic je kouření
  |   zajímavost

Pacienti, kteří odhalí rakovinu plic v prvním stadiu, mají 60% šanci na přežití. V dalších stadiích nemoci se tato šance postupně snižuje. Ve čtvrtém stadiu je šance na přežití téměř nulová. Je tedy velmi důležité odhalit vznik rakoviny plic co nejdříve.

V České republice onemocní rakovinou plic každý rok zhruba 6 500 lidí. Tento typ rakoviny je 4. nejčastějším, a to jak u mužů, tak u žen.

Nejčastěji tato nebezpečná choroba postihuje lidi ve věku od 55 do 75 let, kteří vykouří více než 20 cigaret za jeden den.

Další informace o screeningu rakoviny plic najdete zde.

Na tuto rizikovou skupinu se od začátku letošního roku začala zaměřovat zdravotní organizace Loono, která lidem patřícím do rizikových skupin poskytuje screening rakoviny plic, pomocí kterého je možné nemoc u lidí patřících do rizikových skupin včas odhalit.

Čím dříve vznik rakoviny odhalíte, tím větší máte šanci na přežití. Pokud tedy patříte do skupiny lidí s větší pravděpodobností vzniku rakoviny plic, měli byste uvažovat o kontrolním screeningu i vy.

To, že tato nebezpečná nemoc postihuje především lidi ve věku nad 55 let, ale neznamená, že se nemůže objevit i u těch mladších. Je nutné, aby se rizikovým faktorům nemoci, mezi které patří zejména kouření, vyhýbali lidé všech věkových kategorií.

„„Nejčastější výskyt rakoviny plic je mezi 55. a 80. rokem života. Setkat se s ním mohou ale i velmi mladí lidé. Je proto důležité vyhýbat se kouření, které je nejen rizikovým faktorem tohoto druhu nádoru, ale přispívá k rozvoji i mnoha dalších nebezpečných onemocnění,“ varuje zakladatelka zdravotní organizace Loono Kateřina Vacková.

Kouření totiž nezpůsobuje pouze rakovinu plic, ale 20 % všech druhů této nemoci. Kouření tabákových výrobků může způsobovat mimo jiné i:

  • infarkt
  • neplodnost
  • mimoděložní těhotenství
  • mrtvice
  • stárnutí kůže
  • deprese

V jedné cigaretě můžeme najít až 7 000 nejrůznějších chemikálií, které se po jejich vdechnutí následně vstřebávají do našeho organismu, 60 z nich je karcinogenních. To znamená, že 60 druhů chemikálií, které vdechujeme při kouření tabákových výrobků, může v našem těle způsobit růst nádoru.

Cigarety obsahují mimo jiné i formaldehyd, který můžeme najít v lepidlech, arsen, který bývá obsažen v jedech na krysy, a kyanovodík, který se používal za 2. světové valky v plynových komorách koncentračních táborů.

Zdroj: Loono

KAM DÁL: Fibromyalgie: Jedním ze symptomů nemoci je i tupá bolest.

Klíčová slova: