Rakovina prostaty: Běžný faktor, který zvyšuje riziko vzniku nemoci

Mezi potraviny, které zvyšují riziko vzniku rakoviny prostaty, patří mimo jiné i vajíčka
  |   zajímavost

Tento druh rakoviny je u mužů jedním z těch nejčastějších. Stejně jako i u ostatních druhů této vážné nemoci je ideální dělat vše pro to, abychom jejímu vzniku předešli. Pomůže vám mimo jiné i vyhýbat se jedné běžné potravině.  

Rakovina prostaty vzniká ve žláze o velikosti vlašského ořechu, která u mužů produkuje semennou tekutinu transportující spermie, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Stejně jako i ostatní druhy rakoviny je nutné i rakovinu prostaty objevit co možná nejdříve. Čím dříve vznik tohoto druhu rakoviny objevíte, tím větší je pravděpodobnost, že se ještě nerozšířila do okolních tkání. V momentě, kdy se nemoc dostane mimo prostatu a začne napadat i další tkáně v těle, se totiž její léčba velmi ztěžuje a šance na její úspěšné dokončení klesají. Proto je nutné vědět, jakými se tato vážná nemoc projevuje příznaky, a dávat si na ně velký pozor.

Mezi symptomy rakoviny prostaty patří mimo jiné:

  • krev v moči
  • problémy s močením
  • menší proud při močení
  • ztráta hmotnosti
  • erektylní dysfunkce
  • krev v ejakulátu
  • bolesti kostí

Pokud tedy na sobě pozorujete některé z těchto symptomů, okamžitě kontaktujte vašeho praktického lékaře.

Prevence

Mezi rizikové faktory této vážné nemoci, které můžete ovlivnit, patří zejména obezita. U obézních lidí je zároveň také mnohem větší pravděpodobnost, že se rakovina prostaty bude rychle šířit do okolních tkání a také mnohem větší riziko jejího návratu po prvotní léčbě.

Ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny prostaty ale může přispívat i jedna oblíbená potravina, která je nabitá živinami a je součástí nespočtu chutných pokrmů. Řeč je o vejcích.

Snídaně je podle mnohých to nejdůležitější jídlo dne, pokud si k ní ale rádi dopřáváte volská oka, míchaná vajíčka či vejce na tvrdo, měli byste se mít na pozoru a v ideálním případě raději vaječné pokrmy vyměnit za jiný typ snídaně.

Výzkumy totiž dokazují, že pravidelná konzumace vajec je spojena s významně vyšším rizikem vzniku rakoviny prostaty. Studie, která byla zveřejněna v časopisu Cancer Prevention Research, poukázala na to, že zdraví muži, kteří konzumovali více než 2,5 vajec týdně, měli o 81 % vyšší riziko vzniku rakoviny prostaty v porovnání s těmi, kteří za týden konzumovali půl vajíčka nebo méně.

Důvodem je podle autorů studie vysoká hladina cholesterolu a cholinu ve vejcích.

Zdroj: Mayo ClinicNational Library of Medicine

KAM DÁL: Jak posílit imunitu: 4 jednoduché kroky, které zvládne opravdu každý.