Skladování léků není nic jednoduchého. Dejte pozor, aby vám neublížily

Léků máme doma často víc, než potřebujeme.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

I když se snažíme dělat všechno pro to, abychom zůstali zdraví, někdy léky jednoduše potřebujeme. A často se také stává, že nevyužíváme všechny tablety nebo celou mast, a pak si takové zbytky v šetrnosti necháváme na příště. Jenomže právě ve způsobu, jakým léky skladujeme, může být problém. Jak to zařídit, aby nám takové léky neublížily?

Nikoho asi nepřekvapí, že je důležité nechávat si příbalový leták, kde je vše dopodrobna popsáno. Pokud se stane, že jej ztratíme, není dnes žádný problém najít ho na internetu. Podle rad, které jsou tam uvedeny, se potom ale také musíme držet. Je potřeba si uvědomit, že špatně uchovávaný lék se brzy stává pro zdraví velmi nebezpečným. Ani při idelním skladování ale rozhodně nesmíme překročit dobu použitelnosti, uvedenou na balení. Vystavili bychom se zbytečně zdravotnímu riziku a o to snad nikdo nsetojí.

Pozor na teplotu

Jakých rad bychom si měli na krabičce nebo na příbalovém letáku hlavně všímat? Podmínky uchovávání léků vycházejí z výsledků testů, které provádí výrobce. Mezi nejčastější požadavky na jejich skladování patří teplota - často se jedná o teplotu mezi 25 a 30 °C, případně pokud jde o lék, který má být v chladničce, bývá uvedeno 2 - 8 °C. Některé léky, jejichž složky jsou citlivé na světlo, je nutné skladovat v temnu, jiné musíme chránit před vlhkostí.

Co se stane? 

Nejde přitom samozřejmě jen o případnou změnu barvy nebo konzistence, léky obsahují chemické sloučeniny, které mohou na nevhodné podmínky reagovat změnami, jež pak budou mít pro pacienta často i nedozírné následky, které se ani nemusí shodovat s nežádoucími účinky, uvedenými na letáku. Ty jsou totiž vždy pozorovány po užití přípravku správně skladovaného a užitého v době jeho bezproblémové použitelnosti.

Pravidlená kontrola

V každé domácnosti je alespoň malá lékárnička, kde najdeme základní léky proti teplotě, bolesti, případně alergii a podobně. Pokud jsme ale naštěstí natolik zdraví, že je užíváme jen velmi zřídka, snadno se může stát, že projde expirace, aniž byhcom si toho všimli. Proto je dobré alespoň jednou za čas obsah zkontrolovat a léky, které už mají prošlou dobu použitelnosti z ní vyřadit. Ale pozor, samozřejmě je nevyhodíme do běžného odpadu. Jde o nebezpečné látky, které rozhodně nepatří na skládku. Vždycky je ale možnos tzanést je do kterékoliv lékárny, kde je můžeme bez dalších náležitostí odevzdat.

Pozor na léky připravené přímo v lékárně

Jak často máme kontrolovat lékárničku? Vše závisí na frekvenci, se kterou léky přibývají a také jak často jsou užívány. Zvláštní pozor si ale musíme dát na léky, připravované v lékárně. Takové samozřejmě nemají příbalový leták a i podmínky, které vyžadují pro uchovávání, jsou často odlišné od těch běžných. Navíc doba jejich použitelnosti bývá výrazně kratší a vždy by se měla vztahovat jen k jednomu konkrétnímu případu - neměli bychom je tedy uchovávat “na příště”, pokud to není doslovně uvedeno, což nebývá. Často jde o léčiva, která jsou v lékárně naředěna a od toho okamžiku mají jen velmi omezenou trvanlivost při zachování léčivých schopností a zdravotní nezávadnosti. Pokud se navíc jedná o antibiotika (například sirupy pro děti) je také nezbytné důsledně dodržet stanovené teplotní rozmezí pro uchovávání. Místo odeznění nemoci bychom se mohli dočkat spíš alergické reakce.