Tři běžné emoce mohou ovlivnit zdraví našeho srdce. Jde o stres, smutek a hněv

Ztráta milované osoby může zvýšit riziko vzniku infarktu
  |   zajímavost

Fráze jako „málem jsem z toho dostal infarkt“ nebo: „zlomilo mi to srdce“ už někdy slyšel asi každý z nás. Je na nich ale mnohem více pravdy, než se většina z nás domnívá. Naše emoce jsou totiž s naším zdravotním stavem úzce provázány a v některých případech na něj mohou mít silný negativní vliv.  

Výzkumy poukazují na to, že ztráta milované osoby může zvýšit riziko infarktu u člověka, který tuto ztrátu utrpěl, a to až 21krát. Riziko vzniku infarktu zůstává extrémně zvýšené po dobu 24 hodin od ztráty dané osoby, jak na svém webu uvádí Edward-Elmhurst Health.

Syndrom zlomeného srdce

Jde o tzv. syndrom zlomeného srdce, který se odborně nazývá stresová kardiomyopatie. Vznik tohoto syndromu ale mohou způsobit i jiné stresové situace, ne jen ztráta blízké osoby. Může  mimo jiné i o reakci na vážnou lékařskou diagnózu nebo jiné stresující zprávy.

Nemalý vliv na zdraví našeho srdce mají i velmi silné emoce. Např. silný "výbuch hněvu" může mít za následek nepravidelný srdeční rytmus.

Chronický stres

K tomu, aby to, co cítíme, mělo vliv na naše srdce, ale není vždy nutná silná emoce, uškodit nám může také chronický stres, tedy menší úroveň stresu, který ale přetrvává delší dobu.

Chronický stres může mít na naše zdraví hned několik negativních dopadů, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Dlouhodobé vystavení se stresu totiž znamená, že jsme dlouhodobě vystaveni také stresovým hormonům, jako je kortizol. Tento stav může mít negativní vliv téměř na všechny procesy v našem těle a může tak vést ke vzniku:

Jak se účinně zbavit stresu najdete zde.
  • úzkosti
  • bolesti hlavy
  • deprese
  • zažívacích potíží
  • onemocnění srdce
  • svalového napětí
  • problémům se spánkem
  • poruše paměti a koncentrace
  • zvýšení tělesné hmotnosti

Změna životního stylu

Některé negativní emoce mohou navíc také negativně ovlivňovat náš životní styl. U lidí, kteří jsou neustále vystresovaní, úzkostní nebo trpí depresemi, je totiž mnohem větší pravděpodobnost, že budou mít tendenci se přejídat, méně cvičit, konzumovat nadměrné množství alkoholu či kouřit. Všechny tyto zlozvyky poté přispívají ke zhoršení našeho zdravotního stavu, jak dokazují studie.

Pokud tedy často trpíte "výbuchy hněvu", jste dlouhodobě vystresovaní nebo právě procházíte těžkým životním obdobím, rozhodně se nezdráhejte vyhledat profesionální pomoc. Můžete tak předejít vážným zdravotním problémům.

Zdroj:  Edward-Elmhurst Health, Mayo Clinic

KAM DÁL: Vysoký cholesterol a hyperglykémie: Pomůže vám včelí med.

Klíčová slova: