Spánek v zimě dokáže potrápit. MUDr. Viková radí, jak se vyspat dorůžova

Ke kvalitnímu spánku by se podle českých kardiologů měly vést už malé děti, tak aby si zvyk odnesly do dospělosti
  |   zajímavost

Máte s každou nadcházející zimou pocit, že byste se nejradši uchýlili k zimnímu spánku a vzbudili se až na jaře, když ale ulehnete do postele, nemůžete do pozdních večerních hodin zamhouřit oči? Ačkoliv se to nezdá, tak právě v zimě je těžší kvalitního spánku dosáhnout. Poradíme, jak na zdravý spánek i v tomto období.

Stres stojí za většinou našich problémů

Stres je jedním z faktorů, které mají na kvalitu spánku největší vliv. Lehko se řekne: "Nestresuj se", ale všichni asi víme, že právě to není tak snadné. „Pokud tedy cítíte, že je toho na vás příliš, nebojte si říct o pomoct nebo si vzít volno, odpočinout si a udělat si čas na sebe a svou oblíbenou aktivitu. Pro někoho to může být výlet do přírody, pro jiného dobrá knížka nebo čas strávený s rodinou či přáteli. Důležité je nepřeceňovat své možnosti a včas zatáhnout za ruční brzdu,“ říká pro Čtidoma.cz MUDr. Marie Viková.

Doplňte hladinu serotoninu

Za naši špatnou náladu mohou někdy také hormony, které nás ovlivňují více, než jsme si ochotní připustit. Ty pak mají vliv i na spánek. „Nedostatek serotoninu, tzv. hormonu štěstí, přímo ovlivňuje hladinu melatoninu, spánkového hormonu zodpovědného za náš spánek. Serotonin lze doplnit různými způsoby. Pomůže jakákoliv fyzická aktivita nebo třeba pravidelný pobyt na slunci, toho se ale v zimních měsících příliš nedočkáme.“

V takových případech je dobré zaměřit se na doplňky stravy, ideálně na ty na přírodní bázi. „Serotonin je hormon vznikající z L-tryptofanu. Navozuje spánek, má vliv na dobrou náladu, hraje důležitou roli ve shlukování krevních destiček a také v podpoře trávení. L-tryptofan je esenciální aminokyselinou, což znamená, že si ho tělo nedokáže samo vyrobit, musíme jej proto přijímat v potravě nebo v doplňcích stravy. Vhodný je například Barny´s HypnoX L-tryptofan + bylinky, který obsahuje 12 aktivních látek, včetně 6 bylin, a to ve vyváženém množství v ideálních koncentracích,“ doporučuje lékařka.

Jste to, co jíte

Nevlídné počasí a špatná nálada mohou přímo vybízet k tomu zachumlat se pod deku a dopřát si nějaké sladké nebo mastné jídlo. „Pokud chcete v noci bez problémů usnout, zkuste se těžkému a sladkému jídlu minimálně několik hodit před usínáním vyhnout. Vynechte také kofein a alkohol, místo toho do svého jídelníčku zařaďte proteiny, vlákninu, nezapomínejte ani na vitamíny. Vitamín C snadno doplníte v šípku, kysaném zelí, kiwi nebo citrusech, vitamín D najdete v tučných rybách, jako je třeba losos nebo makrela,“ má jasno odbornice.

Nedostatek pohybu

Na spánek má nepopiratelný vliv také správný pohyb. Právě ten totiž dokáže zázraky! „Není potřeba každý den dřít v posilovně, postačí jóga nebo několikaminutové protažení či posilování svalů. Výborný je také běh nebo procházka. Pokud si nastavíte režim a budete se pohybu věnovat každý den, uvidíte, že za pár dní bude vaše nálada lepší a spánek kvalitnější.“

Správná přikrývka a vyhovující matrace

Nemalý vliv na kvalitu spánku má také výběr matrace a správného polštáře či přikrývky. Jestliže jste zimomřiví a často se budíte chladem, vsaďte na přikrývku vhodnou speciálně na zimu. „Ideální jsou objemnější přikrývky s vyšší gramáží náplně, které se hodí právě do chladnějšího období. Vysokou hřejivost zajistí také přikrývky z prachového peří, ideálně husího, které perfektně odvedou z těla pot a vlhkost,“ doplňuje lékařka.

KAM DÁL: Nepříjemné afty v puse: Viry a bakterie za to nemohou, příčiny jsou banálnější.

Klíčová slova: