Zatočte s nachlazením. Pomůže příroda a kouzelný šípek. Vyžene rýmu a oddálí stárnutí

Šípek nesmíme dlouho vařit. Nejlépe poslouží zahřátý výluh
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Zima nebo alespoň zimní období je v plném proudu a jak je jeho zvykem, šíří se mezi lidmi také nejrůznější choroby, nachlazení, chřipky a další nepříjemné stavy, proti kterým je lepší bojovat prevencí než léčbou. Jedním z osvědčených pomocníků je šípek.

Šípky rostou doslova všude kolem a zvlášť na podzim si jich určitě všimneme. Zvláště díky tomu, že na keřích místo listí zůstávají hlavně krásně červené výrazné plody, jejichž sběr je sice trochu problematický vzhledem k trnům, mezi nimiž se musíme prodírat, ale účinky, kterými nás šípek následně potěší, za to určitě stojí.

Poradí si s nachlazením i cukrovkou

V zimním období nás určitě bude nejvíce zajímat schopnost šípku povzbudit a posílit imunitu organismu. Díky skutečně vysokému obsahu vitamínu C pomáhá snížit jak frekvenci nachlazení, tak i jeho závažnost v případě, že se nám i přes všechnu snahu nepodaří uchránit se před ním úplně. Kromě „céčka“ může šípek nabídnout také vitamín A, což určitě není zanedbatelné. Právě vitamín A totiž kromě dobrého vlivu na zrak a kvalitu sliznic podporuje také zmiňovaný imunitní systém. Pokud navíc patříte do poměrně početné skupiny diabetiků, vězte, že šípkový čaj vám bude prospěšný hned dvakrát. Čaj z těchto drobných červených kouzelných bobulek pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšuje příznaky již projevené choroby a snižuje riziko jejího propuknutí u lidí s rizikovými faktory.

Šípek na žaludek

Ani zažívací problémy nejsou tak docela odolné proti působení šípkového čaje. Určitě jej vyzkoušejte při takových typech trávicích poruch, jako je zácpa nebo opačný problém, infekce močových cest, žlučové kameny a onemocnění žlučníku. Jeho účinek by měli v pozitivním duchu pocítit i lidé, kteří trpí dnou.

Lekne se i revma

Bolest kloubů, ztížená pohyblivost, ale i otoky a další nepříemné doprovodné jevy revmatu, lépe řečeno revmatické artritidy, nikoho nepotěší. Nemocní, kteří se s touto chorobou potýkají, tak jistě uvítají každou pomoc - třeba tu přírodní. Není žádným překvapením, že šípek se svými téměř zázračnými vlastnostmi pomáhá i s touto nemocí, a to díky svým protizánětlivým účinkům, které v těle samozřejmě působí i na jiných případně potřebných místech.

Pro zdraví i na krásu

Velkou devizou šípku jsou antioxidační účinky. Právě antioxidanty, jak jistě všichni víme, se podílejí na omezování projevů některých nemocí, ale také zabraňují předčasnému stárnutí pleti. Kromě toho bylo prokázáno, že látky, obsažené v šípku, jsou schopny pozastavit růst rakovinových buněk, působí jako prevence proti některým onemocnění srdce i dásní. Zkrátka - šípek je nedocenitelným pomocníkem pro naše zdraví.

Nevařit, jen vylouhovat!

Velkou chybu uděláme, pokud bychom chtěli šípkový čaj připravit jednoduše zalitím šípků vroucí vodou nebo dokonce jejich vařením. Tak bychom totiž zničii většinu vitamínů i dalších zdraví prospěšných látek a připravilli bychom se o většinu jeho účinku na organismus. Jak na to správně?
Šípek nadrtíme, zalijeme vlažnou vodou a necháme několik hodin louhouvat. Na jeden litr vody přitom použijeme přibližně tři polévkové lžíce drcených šípků. Takto připravený výluh přecedíme (ne přes kovové sítko) a před vypitím jen ohřejeme na příjemnou teplotu pro konzumaci - nikdy nevaříme.

Nestihli jste nasušit šípky?

Pokud jste na podzim na šípky nemysleli nebo zkrátka nestihli natrhat a nasušit dostatečnou zásobu, není problém si je obstarat ani později - vystavení mrazu podle odborníků jejich kvalitě příliš neublíží, jen už nejsou vhodné k sušení. Natrhat, pokrájet a vyluhovat je tedy ale můžeme i čerstvé.