Zimní deprese může postihnout každého. Jak si pomoci, abychom mohli vůbec fungovat?

Deprese je závažná, dlouhotrvající porucha psychiky projevující se snížením až vymizením schopnosti prožívat potěšení, pokleslými náladami jedince a patologickým smutkem
 

Méně slunce a nastupující zima člověka unavuje nejen fyzicky, ale také psychicky. Citlivější povahy tak musí přežít období plné nebezpečí, které ho může uvrhnout do pořádné deprese. Nejde však o špatnou náladu, která přejde ze dne na den, ale o opravdovou depresi, jež může napáchat škody až do jara, léta a podzimu. Jak s chmurami a apatií bojovat bez medikace?  

Pocit únavy, touha jen spát, nic nepodnikat, šidit práci a smutek zajídat tučnými a sladkými pokrmy. Zjednodušený pohled na depresi sice může připomínat film Deník Bridget Jones, ale realita je mnohem těžší než nadsázka v televizi. 

Deprese si často vybírá právě zimní období jako příležitost naplno vypuknout a srazit vaši vůli a pocity na podobnou hodnotu jako ukazatel teploměru. Nebuďte v mínusu a snažte se něco dělat. Tady je několik tipů, jak se zimními chmury v nepříznivém počasí bez dostatku světla bojovat. 

Nedostatek slunce

Nejjednodušší by bylo vzít kufr a odstěhovat se za sluncem. Právě nedostatek přirozeného světla je hlavním důvodem, proč právě zima umí nebezpečně rozhodit naši psychickou pohodu. Právě lidé na severní polokouli mají největší zkušenosti a i lékaři přispívají s názorem, že absence slunečního světla způsobuje menší tvorbu serotoninu v mozku. 

Ten totiž reguluje náladu, ale třeba i chuť k jídlu. Vyhrát tento souboj není jednoduché, ale existuje pár tipů, které stojí za pokus. Pokud je zima, ale vyjde slunce, ihned toho využijte k procházce na vzduchu, kde naberete nadhled, ale také vitamín D a chybějící serotonin. 

Aktivní život

Sportem ku zdraví není jenom prázdná fráze, ale osvědčená rada, která prostě a jednoduše pomůže vašemu bytí k lepším zítřkům. Začít den klidnou jógou či poctivým protažením určitě ještě nikoho nezabilo. 

Kdo se nebojí vykročit do zimy, může si obout běžecké boty a zkusit oběhnout pár koleček, které pročistí plíce, a fyzická zátěž vás zbaví černých myšlenek hned na startu dne. Navíc budete mít dobrý pocit, z toho, že jste nic nevzdali a dokázali alespoň maličkost jen pro sebe a pro zlepšení vaší psychiky. 

Jídlo je základ

Pokud jíte ve fastfoodech nebo svému žaludku pravidelně dopřejete jenom polotovary, je čas říct stop. Čerstvá zelenina, šťavnaté ovoce jsou od přírody určené k tomu, aby přispívaly ke zdravému životnímu stylu, ale také vaší psychice. Jste to, co jíte, a to nejen v odrazu zrcadla, ale i v odrazu duše. 

Zdroj: patalie.cz, celostnimedicina.cz

KAM DÁL: Potraviny jako zrozené pro zimní období. Co vám může uškodit a jaké suroviny mohou prospět zdraví a linii? 

 

Klíčová slova: