Začínáme s akvaristikou: Jaké a kolik rybiček pořídit?

I pro nenáročné rybičky je důležitá čistá voda a prostor
 

Minule jsme Vám radili, jak jednoduše zařídit akvárium, tentokrát vám přinášíme několik tipů pro pořízení prvních rybiček.

Všeobecně pro akvaristy začátečníky jsou vzhledem ke své nenáročnost vhodné především nejrůznější živorodky. Mezi nenáročné rybky patří plata skvrnitá, neonka obecná mečovka obecná či paví očko. Ačkoliv tyto rybičky patří mezi méně náročné a tudíž jsou pro začátečníky nejlepší volbou, vždy platí, že potřebují vodu bez škodlivin. Proto dbejte na častou výměnu vody a dobrou filtraci.

Kolik rybiček se vejde do jednoho akvária?

Tady je důležité, jak máte akvárium velké a jakou filtraci používáte. Nicméně obecně platí, že na jednu rybu počítejte 3 litry vody. Do šedesátilitrového akvária se vám tak vejde 20 -30 rybiček.

Mohlo by vás zajímat: Jak jednoduše zařídit akvárium

Při dokupování dávejte pozor na nemoci

Měli byste také vědět, že rybičky patří k nejvíce náchylným živočichům na nemoci, proto jsou důležitá jistá opatření, která nákazám především parazitálního charakteru zabrání. „Jakmile si pořídíte první rybičky a uvidíte, že jsou zdravé, nejspíš se rozhodnete pro další. Než však nové umístíte do akvária k těm prvním, určitě je dejte na chvíli zvlášť - do tzv. karantény. Ta by měla trvat klidně měsíc a víc, jelikož parazitární nákazy se mohou ukázat za 6 týdnů,“ říká akvaristka Lenka Šmídková z Aquar.

Dobrá rada na závěr: Než se pustíte do akvaristky, je vhodné si o chovu rybiček něco přečíst. Spíše než hledání informací na internetu, si ale pořiďte odbornou literaturu, kde najdete spoustu ověřených rad a tipů od odborníků.

Klíčová slova: