I fretky mají svůj útulek. Starají se o ně dobrovolníci

Díky dobrovolníkům našlo už 105 fretek svůj nový domov
 

Fretčí útulek Klubko začal fungovat v roce 2010. Jeho zřizovatelem je Klub chovatelů a příznivců fretek. V současné době má sídlo v  Dobřichovicích, jeho pobočky jsou u dalších dobrovolníků v  Praze a Litomyšli.

Jelikož se jedná o dobrovolnickou práci, kapacita útulku nijak velká – přibližně 10 fretek. „Nicméně všem našim „fretčím chovancům“ se snažíme vytvořit útulné, příjemné a vhodné prostředí, poskytnout jim všestranně kvalitní péči – i veterinární - a následně co nejdříve najít novou milující rodinu,“ říká Magda Šliková z fretčího útulku Klubko.

Adopce fretky

Při hledání nové rodiny pro fretky se útulek zajímá, zda má případný zájemce již nějaké zkušenosti s chovem fretky. V případě, že ano a již nějaké fretky doma chová, je důležité vědět, zda je ochoten za situace, kdy „domácí“ člen nebo členové fretčí smečky nalezence nepřijmou, starat se o ně odděleně. Fretky se neumisťují do rodin, kde jsou malé děti, protože ať je to jak chce, fretka je malá šelmička a při nevhodném zacházení je schopná ošklivě pokousat.

Kam s ní?

Pokud nastane situace, kdy adoptovanou fretku z našeho útulku nezvládáte, je samozřejmostí, že si ji útulek vezme zpátky a bude se snažit ji umístit jinde. Za dobu fungování FUKu prošlo útulkem 105 fretek a v jednom jediném případě se stalo, že majitelé fretku nezvládli. „U nalezených fretek nikdy neznáte původ, nevíte, v jakých podmínkách byla fretka odchovávaná. A u některých je to opravdu běh na dlouhou trať,“ říká Magda Šliková.  Měli jsme i případ, kdy paní měla fretku zavřenou trvale v malé kleci – freťáčka pak vypustila do trávy na výjezdu z podzemních garáží u nákupního centra Šestka. Naštěstí si toho všimla ochranka a tak se dostal k nám do útulku. Zůstal u nás ve virtuální adopci až do konce života.

Jak útulku pomoci

Při zřizování útulku jsme si řekli, že nebudeme vybírat pevný adopční poplatek. Nicméně všechny fretky od nás odcházejí naočkované, odsvrabené a ve většině případů i kastrované.  To vše stojí nemalé peníze, takže jsme rádi, když případný zájemce uhradí alespoň část nákladů. Stále hledáme dobrovolníky, kteří by byli ochotni se do práce útulku zapojit (ať už dočasnou péčí nebo možností pro nalezence dojet). V útulku jsou potřeba hlavně granule pro fretky, pasty, pelíšky. Případnou finanční pomoc našemu útulku je možné zaslat na účet 832683190/0300 var.symbol 1111. Fretky k adopci najdete na:  http://www.fuklubko.estranky.cz/clanky/fretky-k-adopci/

 

Klíčová slova: