10 zásad pro začínající chovatele papoušků

Andulce do klece dávejte čerstvé větvičky
 

Chystáte-li se pořídit si tohoto opeřeného mazlíčka, poradíme vám, jaký druh je vhodný pro začátečníky, ale i například to, jakou stravu volit, aby neonemocněl.

  1. V prvé řadě jste-li v chovu papoušků začátečníci, nikdy nepořizujte velkého papouška. Ideálně začněte s andulkou.
  2. Nasbírejte před jejím pořízením dostatek informací o jejím chovu.
  3. Ujasněte si své možnosti – časové i finanční. Mějte na paměti, že i malým druhům papouškům je třeba zařídit dostatečně velkou klec, přísun čerstvých větviček a vhodné stravy.
  4. Nikdy papouška nepřekrmujte. To znamená, že by měl mít přísun potravy, kterou skutečně sní za 24 hodin.
  5. Dbejte na vhodnou a především pestrou stravu. To znamená nejen zrní, ale i čerstvou zeleninu a ovoce, vařenou rýži, zelené např. ptačinec, grit, občasně černé uhlí – pořídíte běžně ve zverimexu.
  6. Nezapomínejte pravidelně měnit papouškovi vodu. Do té také pravidelně dodávejte vitamíny pro ně určené.
  7. Věnujte mu čas. Jedině tak bude spokojený a přinášet vám spoustu radosti. Hračky v kleci mu nenahradí vaši přítomnost a zájem. Navíc, když s papouškem budete, brzy se ochočí a naučíte se třeba i opakovat slova. Čtěte: Jak jsem učila andulku mluvit
  8. Vyvarujte se nástrah, které číhají na andulku ve vašem domově. Například není dobré umístění andulky do kuchyně, kde se mohou z teflonového nádobí při vaření uvolňovat pro andulku nebezpečné škodlivé látky. Více o dalších nástrahách, o kterých jsme již psali, se dozvíte v tomto článku.
  9. Pokud papouška umisťujete ven, je dobré jej nechat 1x ročně nechat vyšetřit na chlamydiózu, která je přenosná na lidi.
  10. Lepší než ze zverimexu, je pořídit papouška od chovatele. Máte tak větší jistotu, že je zvíře zdravé, dozvíte se jeho přesný věk a lépe jej ochočíte.

 

 

 

Klíčová slova: