Chov fretky není pro každého

I fretka má svůj charakteristivký pach. I to může rozhodnout o tom, zda si ji pořídíte či nikoliv
 

Ačkoli se tato malá šelma může zdát roztomilým zvířátkem, má její chov svá pro a proti. Před jejím pořízením je tedy nutné tyto klady a zápory zvážit…

„Většina lidí se jako první zeptá: „A smrdí fretka?“ Ano, samozřejmě. Jako každý živočich i fretka má svůj specifický pach. Určitě je nejlepší nejprve navštívit někoho, kdo fretku chová a přesvědčit se sami,“ říká Magda Šliková z fretčího útulku. Měli bychom také vědět, že nejoblíbenější fretčí hrou je hra na kousanou a lov. Nemá to ale nic společného s agresivitou, jde o přirozený projev. 

A co všechno k chovu potřebujeme?

Přestože je fretka zvíře, které je schopné prospat 20 hodin denně, potřebuje dostatečně prostornou klec o velikosti 1,5x1x0,7 m. Do klece dáme několik pelíšků a hamak, záchod s kočkolitem - fretka se opravdu naučí chodit na záchod stejně jako kočka - napáječku a misku na jídlo.

Čtetě také: Fretky mají svůj útulek

Pouštějte ji ven a hrajte si s ní

Fretka je velmi kontaktní zvířátko, proto je nutné alespoň na dvě hodiny denně fretku z klece pouštět. Na hraní jí postačí obyčejná roura od koberce či chrastící míček.

Zajistěte kvalitní stravu

Protože je to malá šelma, hlavní součástí stravy je maso. Pro chovatele je nejjednodušší kupovat kvalitní masové granule určené speciálně pro fretky, které obsahují vše, co fretka pro správný vývoj potřebuje. Pochutná si také na zelenině a ovoci. To ovšem podáváme v malém množství jen jako pamlsek. Nikdy jí nedáváme sladké jídlo!

Nekupujte ji ve zverimexu

„Pokud si fretku chcete pořídit, nekupujte ji ve zverimexu, jedná se většinou o fretky z velkochovů, které nejsou zvyklé na ruku a koušou,“ vysvětluje Magda Šliková. Najděte si chovatele, ke kterému se pojedete podívat, v jakém prostředí šelmy chová. Podrobné informace o chovu fretek najde na www.fretka.cz

Klíčová slova: