Můj pes je hluchý

Pro bezpečí hluchého psa je dobré jej mít venku na vodítku
 

Když čtyřnohý kamarád neslyší, nese to určitá omezení i pro jeho páníčka. Ale i s takovým problémem je možné si poradit…

„Hluchota u psa může mít různé důvody. Genetické, vlivem onemocnění uší, použitím některých léčiv nebo stárnutím. Hluchota může být částečná nebo úplná,“ říká MVDr. Petr Košař.

Jak ji odhalit 

Při úplné hluchotě pes vůbec nereaguje na žádné zvuky, proto ji majitel odhalí rychle. Při částečné hluchotě může pes slyšet lépe na jedno z uší nebo vnímá jen určité frekvence zvuků. „Jedinou spolehlivou metodou je speciální měření tzv. audiometrie, kdy se psovi snímá mozková aktivita a pouštějí se mu do uší různé zvukové frekvence o různé intenzitě,“ vysvětluje Košař.

Léčba je možná

Podle MVDr. Košaře je léčba hluchoty je závislá na jejím původu a intenzitě. Většinou však je neléčitelná. V některých případech je možná konzervativní léčba formou výplachů v celkové anestezii s cíleným podáváním antibiotik, někdy je možná i chirurgická léčba.

Speciální výcvik pro hluché

Pokud je pes hluchý od narození, svůj handicap si neuvědomuje.  V tomto případě jsou psi dobře vycvičitelní. Ale i u získané hluchoty je možné s pejskem komunikovat.  Při výcviku se používá určitý druh znakování. Je také známo, že hluchý reaguje na vibrace. To znamená, že když na něj přiložíte ruku, můžete s ním komunikovat, jako kdybyste si s ním povídali. Pokud potřebujete s výcvikem poradit, obraťte se buď na svého veterináře, nebo na specialisty, kteří mají s výcvikem hluchých psů zkušenosti.

Co byste neměli opomenout: Pokud jste majitelem hluchého psa, je důležité, abyste jej při procházkách měli na vodítku. Jinak může hrozit, že vběhne pod auto. Ideální je navíjecí vodítko.

 

Klíčová slova: