Také jste si se svým psem podobní? Víte proč?

Často si je pes se svým majitelem podobný fyzicky, ale i psychicky
 

Někdy jsou si majitelé a psi podobní fyzicky, jindy mají spíše podobnou povahu a projevy. Většinou je to dáno už výběrem plemene.

Sportovně založení lidé si podle etoložky Hany Žertové vybírají psy, kteří s nimi vydrží chodit na dlouhé túry nebo běhat. Takže štíhlí sportovci mívají maďarské ohaře, setry, borderkolie, australské ovčáky, Jack Russel teriéry, kteří jsou jim podobní jak tělesnou konstitucí, tak stálou touhou po vydatném pohybu.

Rodiče malých dětí si pořizují labradorské a zlaté retrívry nebo stafordšírské bulteriéry, kteří reprezentují „klidnou sílu“ a vynikají trpělivostí vůči dětem.

Lidé, kteří jsou rádi obdivováni, si koupí psa, který je něčím výjimečný – velikostí (molosi, vlkodav), vznešenou chůzí (barzoj, saluki), srstí (afghánský chrt, puli) a jejím střihem (pudl) nebo dokonce nahatostí (čínský chocholatý pes, mexický či peruánský naháč).

Nervózní a úzkostliví lidé mívají bojácné psy, naopak lidé popudliví a hašteřiví mívají psy uštěkané a kousavé.

Vyzkoušejte si náš test, jak se vyznáte v plemenech psů

Jak to, že se mi nepodobá?

„Poznala jsem také spoustu klientů, kteří si se svým psem nebyli podobní vůbec v ničem, a vnímali to jako vážný problém. Například mrzoutským páníčkům, kteří se nejraději starají jen o své, vadí, že jejich pes se chová přátelsky k cizím lidem. Naopak výrazní extroverti předpokládají, že jejich pes se bude přátelit s každým, a jsou rozladěni, když se pes nenechá od cizích lidí pohladit,“ říká zkušená etoložka MVDr. Hana Žertová.  

Mohlo by vás zajímat: Jak pomáhá canisterapeutický pes

Přizpůsob se mně

„Na druhou stranu znám případ, kdy se nesmírně čilý bígl zakrátko přizpůsobil stylu života svých majitelů-důchodců, přibral na váze a pohyboval se jen volným krokem. Viděla jsem i malé pejsky, kteří by měli vynikat hbitostí, a vůbec neuměli samostatně chodit, protože je paničky neustále nosily. To už jsou smutné případy, ale podobně jako ty výše zmíněné svědčí o tom, že se psi velice snaží nám vyhovět a přizpůsobit se všem našim přáním a vrtochům,“ vysvětluje Žertová.

A jak to máte vy se svým čtyřnohým kamarádem? Jste si podobní? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

 

Článek vznikl ve spolupráci s MVDr. Hanou Žertovou