Průvodce očkováním psa a kočky I.

Pokud jdete s mazlíčkem na očkování, mějte na paměti, že by mělo být plně zdravé
 

Proti čemu se očkuje pes a kočka? Co udělat před očkováním a co po něm? Jak je to s očkováním mláďat? Veterinářka Veronika Grollová odpoví na tyto a další otázky v našem miniseriálku.

Očkování psa

V ČR je zákonná povinnost očkovat psy proti vzteklině. Štěňata se musí naočkovat v rozmezí 3 – 6 měsíců stáří a poté přeočkovat dle pokynů výrobce vakcíny. Naše území je oficiálně vztekliny prosté od roku 2004, ale je zde reálná hrozba znovu zavlečení této smrtelné choroby přenosné na lidi z okolních zemí.

Většina zvěrolékařů ovšem používá tzv. kombinované vakcíny proti více chorobám zároveň. Nejčastěji v této kombinaci najdeme psinku, parvovirózu, infekční hepatitidu, parainfluenzu a leptospirózu. Jsou to závažná onemocnění, která se v chovech psů na rozdíl od vztekliny stále vyskytují a je dobré před nimi své mazlíčky chránit. Z dalších preventivních očkování uvedu ještě tetanus (proti tomu je dobré očkovat hlavně psy, kteří jsou v úzkém kontaktu s koňmi), boreliózu (na očkování proti této chorobě panují různé názory) a kombinovanou vakcínu proti „psincovému kašli“ ve variantě podkožní nebo intranasální (do nosu). Existují i vakcíny proti dermatofytóze (kožní plíseň).

Čtěta také: Nejčastější virózy čtyřnohých mazlíčků: psincový kašel

Očkování kočky

Očkování koček je pouze v režii chovatele, avšak stejně jako u psů je dobré chránit svého svěřence před chorobami často se vyskytujícími v chovech. Jsou to hlavně kočičí herpesviróza a kaliciviróza (komplex kočičí rýmy) a panleukopenie (závažné průjmové onemocnění hlavně u koťat). Dále je dobré přidat vakcinaci proti chlamydióze způsobující převážně respirační obtíže. I kočky lze očkovat proti vzteklině a dermatofytóze. Po provedení testu na kočičí virovou leukémii (FeLV) s negativním výsledkem je možné naočkovat kočku i proti FeLV a snížit tak riziko šíření této neléčitelné choroby.

Před očkováním

Navštívit se zvířetem veterináře alespoň jednou ročně je dobré minimálně z hlediska prevence. Většinou je tato návštěva motivovaná právě přeočkováním psa nebo kočky a často jen tak „náhodou“ pomůže odhalit další problémy a nedostatky, kterých si chovatel ani nemusí všimnout. Proto je dobré tuto každoroční prohlídku nepodcenit a skutečně si najít čas a dostavit se. Před vstupem do ordinace je dobré zjistit aktuální hmotnost psa nebo kočky (s ohledem na dávkování preventivních preparátů a posouzení kondice vašeho miláčka). Také byste měli vědět, kdy jste naposledy odčervovali a aplikovali přípravky proti vnějším parazitům. A nezapomeňte očkovací průkaz nebo pas zvířete!

Čtěte také: Nejčastější virózy čtyřnohých mazlíčků: kočičí rýma

Kdy neočkovat

Na očkování nechoďte v případě, že váš pes nebo kočka není úplně zdráv, trpí průjmem, zvracením, kašlem a jinými onemocněními. Rovněž není dobré očkovat zvíře po velké fyzické zátěži. Očkování hárajících fen se provádí pouze v ojedinělých a nezbytných případech, jinak háráním oslabený organismus a vysoká hladina estrogenních hormonů v této fázi nejsou pro vakcinaci optimální. Je třeba pečlivě zvážit vakcinaci při dlouhodobém podávání některých léků (chemoterapeutika, kortikoidy), proto vždy upozorněte veterináře na jakoukoliv léčbu probíhající u vašeho zvířete. Pokud se u vašeho zvířete někdy objevila alergická reakce v souvislosti s očkováním, rovněž tuto skutečnost nahlaste (pro jistotu i v případě, že je to napsané v očkovacím průkazu nebo v kartě pacienta).

Veterináři ve vašem okolí I.

  • Veterinární klinika Brandýs nad labem- VetPark, MVDr. Dominik Vlach
  • Veterinární klinika Čelákovice - VetPark, MVDr. Dominik Vlach
  • MVDr. Petr Prokeš – Kladno Kročehlavy
  • MVDr. Alice Franková - veterinární ordinace – Kladno Kročehlavy
  • Veterina Kralupy s.r.o. – Kralupy nad Vltavou
  • Veterinární klinika MVDr. Herčík a partneři, s.r.o. – Horoměřice
  • MVDr. František Pochobradský – Veltrusy
  • MVDr. Lenka Vávrová – Hrusice
  • MVDr. Petr Košař – Říčany
  • Veterinární nemocnice Český Brod

Druhý díl o tom, co svěřit veterináři, jak se zvířetem zacházet po očkování a jak je to s očkováním mláďat