Průvodce očkováním psa a kočky II.

I zvíře může mít alergickou reakci na očkování
 

Proti čemu se očkuje pes a kočka i to, kdy neočkovat, jsme si řekli minule.  Co udělat po očkování a jak je to s očkováním mláďat? Na to nám opět odpoví veterinářka Veronika Grollová.

V ordinaci        

Svěřte se veterináři se vším, co vás ohledně vašeho miláčka trápí – problémy s udržením optimální hmotnosti, se srstí, chrupem, „bouličkami“, špatným trávením – je možné, že zdánlivé maličkosti nemusí být zase tak banální, jak myslíte. Před vlastní aplikací očkovací látky provede veterinář tzv. klinické vyšetření. Zjistí celkovou kondici zvířete, kvalitu srsti a další na pohled patrné skutečnosti. Dále změří teplotu. Některá zvířata mají vlivem stresu opakovaně zvýšenou teplotu – pokud je to případ právě vašeho miláčka, je dobré změřit teplotu ještě v klidu doma, aby bylo možné odlišit stresovou reakci od počínajícího onemocnění. Dále se veterinář zaměří na stav dutiny ústní, zkontroluje uši, drápy a u psů náplň análních váčků, pokud daný jedinec trpí jejich přeplňováním. Součástí klinického vyšetření je i poslech srdce a plic, prohmatání břišní dutiny a zkontrolování vnějších pohlavních orgánů, u samic hlavně mléčné žlázy. Na základě klinického vyšetření vám veterinář může udělit některá doporučení týkající se například péči o zuby, srst, uši atd. Pokud je vše v pořádku, nic nebrání naočkování.

Čtěte I. díl průvodce očkováním

Po očkování

V den očkování by zvíře mělo mít klidový režim. Neznamená to, že ho musíte držet zavřené doma, ale také by nemělo podnikat dlouhé procházky nebo podstupovat stresové situace (kromě samotného očkování). Také s aplikací odčervení a prostředků proti vnějším parazitům byste měli počkat několik dní pro odlišení zdroje případné alergické reakce a z důvodu nepřetěžování organismu.

Alergická reakce po očkování

Na očkování může vzniknout alergická reakce. Měli byste být ostražití hlavně u štěňat, u kterých ještě nevíte, jak budou na aplikovanou látku reagovat. Neváhejte setrvat v čekárně ordinace alespoň čtvrt hodiny po očkování, ale bedlivě sledujte své zvíře po celý den. Pokud zpozorujete otoky kolem očí, pysků a nosu, nadměrné svědění, apatii, zvracení nesouvisející s cestováním, průjem nebo jiné neobvyklé chování, měli byste se určitě do veterinární ordinace vrátit – může se jednat o alergii na aplikovanou očkovací látku a tuto situaci je potřeba dále řešit. Závažnou nežádoucí reakcí na vakcinaci může být tzv. anafylaktický šok. Je to velmi prudká reakce, která se většinou dostaví do několika minut po očkování. Může vést k zástavě dechu, srdečnímu selhání a dokonce i úmrtí zvířete. Je to však velmi výjimečný stav vyskytující se v jednotkách případů, není to rozhodně důvod proč nenechat své zvíře očkovat.

Mohlo by vás zajímat: Než si pořídíte psa nebo kočku...

Štěňata a koťata

Mláďata savců přijímají protilátky proti nemocem z mateřského mléka. Takto získaná imunita ovšem není dlouhodobá a za čas je třeba ji podpořit očkováním. Štěňata se většinou vakcinují od stáří 6 – 8 týdnů a poté se provádí 2x revakcinace v rozmezí 3 – 4 týdnů (dle pokynů výrobce vakcíny). V posledním očkování by měla být přítomná i látka proti vzteklině, proto si pohlídejte, aby v této době již byly štěněti 3 měsíce. Koťata se očkují od 8 – 10 týdnů stáří a revakcinace se provádí dle zvoleného programu, většinou pouze jedenkrát. 

Veterináři ve vašem okolí  

  • Veterinární klinika Brandýs nad labem- VetPark, MVDr. Dominik Vlach
  • Veterinární klinika Čelákovice - VetPark, MVDr. Dominik Vlach
  • MVDr. Petr Prokeš – Kladno Kročehlavy
  • MVDr. Alice Franková - veterinární ordinace – Kladno Kročehlavy
  • Veterina Kralupy s.r.o. – Kralupy nad Vltavou
  • Veterinární klinika MVDr. Herčík a partneři, s.r.o. – Horoměřice
  • MVDr. František Pochobradský – Veltrusy
  • MVDr. Lenka Vávrová – Hrusice
  • MVDr. Petr Košař – Říčany
  • Veterinární nemocnice Český Brod
Klíčová slova: