Nejen lišky a norci, ale i činčily jsou chovány na kožešiny

Činčila. Domácí mazlíček, nebo kožešinové zvíře?
 

Sedmdesát procent obyvatel Česka nesouhlasí se zabíjením zvířat pro jejich kožešinu. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění v Praze. Ten také poukázal na odmítavý postoj převážné většiny lidí k testování čisticích prostředků na zvířatech a chovu a využívání divokých zvířat v cirkusech.

„V české společnosti již řadu let jednoznačně převažuje názor, že by chov kožešinových zvířat měl být zakázán. V aktuálním výzkumu, který v listopadu realizovalo CVVM na reprezentativním vzorku 1 054 respondentů starších 15 let, se pro tento zákaz vyslovilo 70 % dotázaných," komentuje výsledky výzkumu Naděžda Čadová, analytička CVVM. Přesto členové Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny toto zbytečné týrání zvířat považují za okrajový problém, a proto jakoukoli změnu odmítli.

Čtěte také: Neochočujte volně žijící zvířata

Chov v krutých podmínkách

V Česku žije na 10 kožešinových farmách odhadem 10 000 zvířat a to převážně norků a lišek, ale také činčil. Zvířata jsou podle organizace Svoboda zvířat chována v nevyhovujících podmínkách, trpí nejrůznějšími nemocemi, vykazují známky stereotypního chování, dochází u nich k sebepoškozování a výjimkou není ani zabíjení vlastních mláďat matkami.

Nebuďme lhostejní

Zástupci organizace Svoboda zvířat ví, že samotné výsledky výzkumu veřejného mínění ke změně postoje politiků stačit nebudou. „Chtěli bychom tak požádat všechny občany, kteří nejsou k utrpení zvířat lhostejní, aby vyjádřili svůj názor aktivně. Vedle možnosti podepsat petice, které jsou ke stažení na našem webu, bychom chtěli občany povzbudit k aktivní komunikaci se svými poslanci a senátory. Napsání mailu zabere několik minut, může však pomoci zastavit zbytečné utrpení tisíců zvířat,“ uzavírá Lucie Moravcová z organizace Svoboda zvířat.