Boj o lesopark Háje. Vzduchem létají sliby i peníze

Peníze sice ještě nejsou, ale spory už ano!
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Co nakonec bude v lesopaku Háje ve Slaném? Zatím sice nejsou peníze, ale lidé už se hádají o to, co se má vybudovat a co ne. Někteří si za svými nápady stojí tak, že říkají, že realizovat budou i z vlastních zdrojů! Kdo bojuje s kým a hlavně za co?

Když ve Slaném vyhlásili, že lidé mohou hlasovat o tom, co by si přáli v dlouho zanedbávaném lesoparku Háje, ani zdaleka nečekali takovou odezvu, jaká přišla.

"Ukázalo se, že Slaňákům není lesopark lhostejný a mají zájem o jeho zlepšení," vysvětluje mluvčí města Lucie Krčková. "Nejvíce nás překvapilo, že někteří aktivní občané navrhli, že své nápady realizují z vlastních finančních zdrojů." Město se proto rozhodlo lidem prostor opravdu dát a vyhlásit výzvu k realizaci projektu na vytipovaném místě.

"Jde o dvě velké louky. Našim hlavním požadavkem přitom je, aby nevydával žádný nevítaný hluk a neměl negativní vliv na okolní přírodu," vymezuje Lucie Krčková vcelku logické podmínky, které město stanovilo. 

Projekty je možné posílat do 15. 6. elektronicky na adresu prokesova@meuslany.cz nebo osobně na podatelnu MÚ, Velvarská 136, Slaný. Obálku označte LESOPARK HÁJE‐PROJEKT  

Pejskaři versus inlinisti

Po slibu města tak začala nefalšovaná bitva. Při veřejných setkáních proti sobě stanuly dvě skupiny. Obě jsou početné a jejich zájmy jsou naprosto protichůdné. Zatímco inlinisti si přejí, aby mohli fičet po nové rovné afaltové stezce a pod nohy se jim nepletli něčí psí mazlíčci, tak pejskaři si zase přejí, aby mohli v klidu pustit svého hafana na volno a aby při házení aportu nemuseli vždy jedním okem sledovat, jestli nesejmou nějakého rychlého bruslaře.

"Se psem mohou jít kamkoli jinam. My máme jen omezená místa. Těžko vjedeme na silnici nebo někam mezi chodce," rozčiluje se například Pavlína, která má právě inline brusle v podstatě jako jedinou sportovní aktivitu. "Podívejte se na trávníky. Na každém druhém je, že tam nesmí psi. Takže co, kde je máme venčit? Možná u té paní v obýváku," argumentuje na oplátku pan Stanislav, důchodce, kter má svého čtyřnohého miláčka trošku jako vnouče. Dá se říct, že oba tábory mají pravdu. Jenže co stím? Jak spor vyřešit? To se zatím neví.

Jasné je zatím jen to, že na všechny navrhované projekty rozhodně nebude dost peněz. "Řeč je o milionech, které nemáme. Určitě by se tak nedělalo všechno najdenou," potvrzuje  Krčková. S lesoparkem to tak půjde nejspíš salámovou metodou. A podle našich informací dostanou přednost spíš sportovní vyžití. Pejskaři by tak byli "odloženi" až na pozdější dobu.

Ovšem kdo ví. Třeba přijde nějaký movitý majitel psa a dá z vlastních kapes nabídku, která nepůjde odmítnout. Město by bohatému sponzorovi těžko odolávalo a pak by nejspíš tancovalo, jak by on pískal. 

Co všechno je ve hře přímo v parku Háje?

  • Venkovní posilovna - projekt, který se osvědčil v mnoha jiných parcích
  • Obrovské dětské hřiště - ocení nejen děti, ale i jejich rodiče
  • Pohodlné lavičky - si užijí úplně všichni
  • Cyklostezka - pro cyklisty i bruslaře
  • Komunitní zahrada - super způsob, jak naučit děti něco o zahradničení a přírodě vůbec
  • Altánek k tanci a oslavám - ocení úplně všichni
  • Botanická zahrada - lákadlo pro turisty
  • Dřevěný domeček na hraní - je snem všech dětí
  • Jezírko s rybami - další atrakce nejen pro děti