Tip na výlet: Dačický dům nabízí unikátní výstavu, tohle jinde neuvidíte

Dačický dům momentálně vystavuje opravdová skvost
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Desítky turistů nyní láká velmi zajímavá výstava konaná v Dačickém domě v Kutné Hoře, takže pokud nemáte například už o nadcházejícím víkendu co dělat, volba je jasná. K vidění jsou totiž skutečné skvosty české historie.

Pozdně gotická kutnohorská stavba je atraktivní už sama o sobě. Ovšem nyní jsou v budově kromě stále interaktivní expozice k vidění opravdu velmi atraktivní kousky. Návštěvníci navíc nemusejí spěchat, jelikož se budou moci kochat až do poloviny ledna následujícího roku. 

Čím Dačický dům láká?

Momentálně zde probíhá výstava "Klenoty a šperky králů" a také autorských šperků Jiřího Urbana. "Nejatraktivnější je určitě Svatováclavská koruna. Vystavujeme ale také kopii lombardských králů, korunu římského krále a posmrtné koruny Přemysla Otakara II.," láká k prohlídce ředitelka Dagmar Fundová.

Dačický dům je významný svým zachovaným pozdně gotickým jádrem a vrcholně barokní fasádou se zbytky gotických prvků, tvoří nároží Komenského náměstí a Rejskovy ulice v Kutné Hoře.

Kdo má ale zájem vidět onu legendární Svatováclavskou korunu, tak by si měl s návštěvou Kutné Hory pospíšit. Zapůjčena je totiž pouze do konce července. 

Ještě po několik měsiců je možná obdivovat šperky pro královnu Alžbětu II., náhrdelníky, prsteny z originální dílny již zmíněného autora Jiřího Urbana, ale také Kříž pro papeže Jana Pavla II. Záštitu nad výstavou převzalo Ministerstvo kultury ČR. 

"O výstavě se již začíná mluvit a navštěvníků začíná pomalu přibývat. Samozřejmě je nejvíce láká především vidět Svatováclavskou korunu," dodala manažerka provozu Dačického domu Eva Novotná.