Benešovsko zakazuje burkiny. Prý je to v rámci hygieny

Muslimské ženy se v Praze v bazénu jen tak nevykoupou
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Diskuze napříč Českou republikou vyvolala muslimská zahalená žena koupající se v pražském akquaparku. Většina občanů je v tomto směru netolerantní, někdy až nenávistná. Většina ale neřeší ani tak otázku náboženství. Lidem jde o hygienu. Lze ji tedy dodržet? Benešovsko má tuto otázku už dávno vyřešenou...

Návštěvníci čestlického aquaparku, kteří se šli vykoupat a užít si slunečný den, se nastačili divit, když se vedle jejich dětí koupala muslimská žena se svým potomkem. No, opalovat se rozhodně nešli. Burkiny, které jsou obdobou našich plavek, totiž zahalují téměř vše, a tak nastaly dohady napříč sociálními sítěmi.

Je to vůbec hygienické? "Hygiena a bezpečnost návštěvníků pro nás jsou a vždy budou prioritou. Koupání v jakémkoliv venkovním oblečení je striktně zakázáno naším Domovním řádem. V případě, že se s něčím podobným naši návštěvníci setkají, mohou kontaktovat náš personál, který zjedná nápravu. Plavčíci pravidelně vizuálně kontrolují sporné oděvy. Všichni návštěvníci musí dodržovat stejné hygienické zásady," znělo prohlášení aquaparku, kde se žena koupala. 

Burkiny jsou ženské plavky, které zakrývají vše, kromě konce končetin a obličeje. Plní požadavky na hidžáb a rozšířily se v islámském prostředí jako oblečení do vody, které neodhaluje a je tedy z náboženského hlediska přijatelné. 

Ve Vlašimi mají jasno

V Benešově i ve Vlašimi řeší zatím jen vytahané slipy a klasická trička. "Co kdo nosí za oblečení na veřejnosti, je pouze a jenom jeho věc. Pokud se ovšem jedná o koupání v bazénu, tak to by u nás dotyčný narazil. Do bazénu je povolen vstup pouze v plavkách, ať už klasických či kraťasových," potvrdil provozní manažer Sportovních zařízení města Vlašim Jakub Jeništa. 

Výjimka se uděluje pouze v případě opravdu horkého počasí, a to jen malým dětem. Ty si mohou obléci tričko jako ochranu před slunečními paprsky. I to ale pouze po domluvě s plavčíkem či provozovatelem.

„Při nedodržení pravidel v drtivé většině stačí upozornění a ústní domluva. Pokud by toto nezafungovalo, hrozí dotyčnému vyhození z areálu koupaliště," doplnil informace Jeništa. 

V Benešově tolerují stěží bermudy

"Z našeho pohledu jsou i bermudy velmi na hraně, ale jsou ještě tolerovány. Nepovolujeme koupání ani v tričkách, ani v teplákách, legínách či svetrech, což je otázkou všeobecného přístupu k dodržování daných hygienických pravidel. Není to vůbec otázka náboženského vyznání. Dalším důležitým předpokladem zakotveným v provozním řádu je to, že každý návštěvník by se měl před vstupem do bazénu nahý osprchovat," upřesnil sportovní ředitel MSZ Benešov Ondřej Lukáč.

Sázavské pláže by muslimské ženy využít mohly

Na pláži se oblečení tak neřeší. A tak si zatím lze vzít na sebe například tričko a koupat se v něm v přírodě. Například v Sázavě město minulý rok vytvořilo písečnou pláž. "Hlavní je, aby návštěvníci městské pláže nedělali na místě nepořádek. Co si lidé ke koupání oblečou, není důležité," řekl starosta Jiří Šibrava. 

Jeho slova potvrdila i ředitelka sekce ochrany a podpory zdraví z Krajské hygienické stanice. "Protože se tato voda nečistí uměle, neměl by zákaz koupání v oblečení žádné opodstatnění. Nádrže bývají většinou průtočné a díky rostlinám a zde žijícím živočichům mají omezené samočisticí schopnosti," objasnila Michaela Krchová. Rozhodnutí je tedy vždy na provozovateli přírodního koupaliště.