Neškodná móda, nebo skrytý zabiják?

Na odvykání super, ale stejně pozor
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V poslední době se stále vyšší popularitě těší elektronické cigarety. Dlouho byly považovány za neškodnou náhradu klasických. Jenže i ony obsahují toxické látky a může na nich vzniknout závislost! Co jsou mýty a kde leží pravda?

Přestože se snaží prodejci elektronických cigaret tvářit, že jde v podstatě o "zdravou věc", není tomu tak. Kouření s sebou i tak nese rizika. Například v Americe se už dokonce zákonodárci zabývají tím, zda je rovněž nezařadit k tabákovým výrobkům. 

Tyto malé přístroje kolem sebe sice šíří voňavý mlžný kouř, přesto se tento kouř hromadí v místnosti! Jde především o prchavé organické látky, jako je propylenglykol, aromatické substance a nikotin, které jsou uvolňovány do ovzduší jako mlha či aerosol. Když se jich v místnosti sejde několik najednou, mohou být škodlivé. Pro pasivní kuřáky kolem to může být stejně nebezpečné jako normální tabákové. 

Částice z elektronických cigaret jsou velmi jemné. Někdy jen 2,5 mikrometru! Tyto částice se pak snadno dostanou do plic. 

Co by mohlo být nebezpečné v e-cigaretě? 

Obsah nikotinu je sice desetkrát nižší než u obyčejných, ale přesto není vhodný. Po chemickém rozboru bychom našli i nitrosaminy, prchavé organické sloučeniny, aceton, formaldehyd, acetaldehydy a mnohé další. Dokonce i kovové částice! Věřte, že nejde o žádné vitamíny ani u sodíku, hliníku nebo železa. Navíc si připočtěte i nikl, měď, olovo, chrom a mangan. 

Rakovina? 

Pokud doufáte, že vás od rakoviny z kouření zachrání tyto elektronické krásky, těžko říct. Nejspíše obsahují méně nebezpečných látek. Možná však jde hlavně o to, že tyto látky nejsou tak dobře prozkomány. Samozřejmě nikl a chrom jsou již prokázané karcenogeny, totiž rakovinotvorné látky. 

Věděli jste, že...závislost vzniká po 80 až 100 vykouřených cigaretách? 

Pomocník naší psychiky

Všichni chápeme, že porazit závislost je především otázka psychiky. Právě tu umí elektronická cigareta oklamat dobře. Navíc dodává i nikotin, ovšem bez nebezpečného dehtu. Zaměstná naše ruce a ústa a také mozek, který zalije nikotinem. Mozky kuřáků jsou přitom citlivé na tuto látku - mají vypěstované citlivé nikotinové receptory. Kuřáci tak zažijí pocit, který jim chybí - totiž uvolnění a zároveň osvěžení. Závislost se dá přirovnat k závislosti na jiných, i tvrdých drogách, například na heroinu. 

Barevné a voňavé lákají děti

V posledních letech jsou elektronické cigarety čím dál tím populárnější a často vzniká závislost přímo na nich. Lidé je tedy nevyužívají jen jako odvykací prostředek. Nebezpečí představují zejména pro děti, protože jsou dostupné v mnoha příchutích - od jahody přes malinu a mátu. Navíc se těchto cigaret nedotkl zákaz kouření! Velmi lákavé jsou i barevné varianty. K dostání jsou totiž i malé jakoby "kusové" e-cigarety, které nepůsobí v ruce tak mohutně, ale více připomínají klasickou cigeretu.