Necpěte se chemií v pilulkách. Sílu a vitamíny tělu dodá naše zelenina a kvašené zelí

Nekupujte předražené vitamíny. Máte jich v podobě kořenové a košťalové zeleniny i v zimě dostatek doma
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také máte v zimě větší potřebu konzumovat potraviny, které tělu dodají nejen energii, ale i potřebné minerály a vitamíny? Nekupujte zbytečně předražené a chemické preparáty. I naše zelenina a ovoce jich obsahují dostatek. To věděli už naši předkové, když na zimu uskladňovali zeleninu, ovoce a nakládali zelí.

Po dni stráveném v sychravém počasí se hodí nejen sytá a vydatná polévka, která zahřeje a dodá tělu energii, ale nezbytné je v tomto období doplňovat vitamíny a stopové prvky.

Kořenová zelenina je zdrojem vitamínů a minerálů

Zima je ve své polovině a tělo si doslova říká o potraviny, které nám doplní chybějící prvky a vitamíny. Ideálním zdrojem je kořenová zelenina. Příroda to už tak nastavila, že zelenina před zimou nastřádala všechny výživné látky do svých kořenů a my je můžeme využít levněji než kupovat různé pilulky, z nichž využití vitamínů je pro tělo minimální oproti pestré stravě.

Tropické ovoce vás nezahřeje

Ani nedejte na to, že tělo potřebuje jen čerstvé ovoce, zvláště to cizokrajné. I naše zdánlivě obyčejná zelenina je vitamínů a dalších důležitých látek plná. Naše tělo potřebuje i stravu, která ho zahřeje, a k tomu tropické ovoce není vždy ideální.

V minulosti naši předkové také potřebovali vyváženou stravu i přes zimu. Proto nakládali zelí, jedli kapustu, jablka, vařili silné vývary a připravovali pokrmy z jáhel či krup. Nyní v lednu proto upřednostněte před tropickým ovocem konzumaci naší kořenové zeleniny. A nemusí být syrová. Tepelnou úpravou se zničí jen vitamín C, ostatní látky zůstávají včetně vitamínů.

Třeba taková mrkev je úžasnou potravinou. Jak ji připravit tak, aby ji dokázaly sníst i děti, jsme psali zde. Zrovna tak si připravte houbového kubu nejen na Vánoce. Kroupy či krupky jsou velice výživné. O receptech jsme psali zde.

Klenotem kuchyně je i celer

Zařaďte do svého jídelníčku ještě více celer. Je to úžasná zelenina. Tuto zeleninu jíme v mnoha pokrmech, aniž si to uvědomujeme. Je součástí mnoha základů receptů do omáček, polévek a dalších jídel. Celer ale můžeme připravit ne jako součást nějakého pokrmu, kde je jen tak na dochucení, ale i jako základ chutných jídel. Bulva obsahuje velké množství éterických olejů, které mu dodávají typické aroma. Ty chrání rostlinu proti plísním a bakteriím, z čehož vyplývá, že je prospěšný i nám. Éterické oleje se při konzumaci uvolňují a působí příznivě na sliznice v ústech, žaludku a ve střevech.

Antibakteriální účinky celeru působí v celém našem těle. Silice nám tedy pomáhají i v období chřipek a viróz tím, že dezinfikují sliznice a rozpouští hleny. Celer má i močopudné účinky. To souvisí i s tím, že odplavuje toxiny z těla, rozpouští usazeniny a snižuje otoky a zavodnění. Tato zelenina rozšiřuje i cévy a spolu s červenou řepou je základem léčebných kúr proti rakovině.

Celer můžeme konzumovat vařený, smažený, ale i syrový. Jeho skvělou výhodou je, že snáší vysoké teploty, a tím pádem si při tepelné úpravě zachovává své výživné hodnoty. Protože bulva obsahuje množství pro tělo důležitých živin a látek, snižuje chuť k jídlu.

Zdrojem vitamínů je kvašené zelí

Jako před mnoha a mnoha lety pomohlo kvašené zelí předcházet u námořníků onemocněním kurdějemi, pomáhá nám doposud. Jen se nesposléhejte na to, že každé kupované zelí má tyto schopnosti. Kvůli trvanlivosti je často sterilované, a tudíž bez vitamínu C. Nejlepší je zelí naložit.

Podobnou službu ale udělá kvašená zelenina. Je ideální jako příloha k jídlu, nebo jen tak, jako pochoutka během dne. Dodá tělu důležité látky potřebné v boji s virózami a můžete si ji připravit kdykoliv a zrovna tak složení zeleniny je jen na vás.